Spring naar hoofd-inhoud

Oostburg - Finlandwijk

Realisatie van achttien energiezuinige prefab huurwoningen. De oplevering van de woningen vond plaats in oktober 2016.

Prefabwoningen
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen heeft de ruimte die vrijgekomen is in de Finlandwijk heringericht met prefabwoningen. De woningen daarvoor werden in delen afgewerkt in de fabriek van CascoTotaal in Terneuzen. Leenhouts Aannemings-Bedrijf uit Oostburg was verantwoordelijk voor de afbouw van de prefabwoningen in de fabriek, het transport naar de Finlandstraat en het koppelen en aansluiten van de woningonderdelen ter plaatse. 

Oplevering
De aannemer transporteerde de onderdelen op een dieplader naar de bouwlocatie aan de Finlandstraat. Daar werden de bouwdelen gekoppeld. Eind oktober 2016 zijn de woningen opgeleverd en op 1 november 2016 kregen de nieuwe bewoners hun sleutel uitgereikt.

Aantrekkelijk Oostburg
Dit project maakt deel uit van het masterplan Aantrekkelijk Oostburg. Het doel van dit project is om bij te dragen aan evenwicht op de woningmarkt en versterking van de centrumfunctie van Oostburg. In de periode 2010-2020 zet het project in op kwaliteitsverbetering van de woningen, woonomgeving en concentratie van winkels en andere dagelijkse voorzieningen in het centrum. Dit in samenwerking met bewoners en ondernemers.  

Gierzwaluwen

Wij besteden extra aandacht aan de in de wijk aanwezige gierzwaluwkolonie door in de nieuwe woningen in overleg met de Zwaluwstichting Nederland passende zwaluwnesten te plaatsen.

Op basis van de flora- en faunawetgeving (inmiddels de Natuurwet) is in samenwerking met onder andere Herman van de Voorde van de Gierzwaluwbescherming Nederland voor de dakloos geworden gierzwaluwen een tijdelijke gierzwaluwtil geplaatst. Deze til, zelfs voorzien van een lokroepinstallatie, werd aangelegd door Jos Willemsen Landschapsproducties op het terrein van het nabij gelegen kindercentrum Kidz.

Inmiddels zijn aan de kopgevels aan de zuidzijde van de straat van de nieuwe woningen in de Finlandstraat in totaal 30 gierzwaluwnestjes geplaatst aan. Een deel ervan is hergebruikt vanuit de til.