Spring naar hoofd-inhoud

Herstructurering Oranjebuurt Axel

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen bouwde in de Oranjebuurt in Axel 36 energiezuinige woningen. Om plaats te maken voor de nieuwe woningen sloopten we 52 verouderde woningen die niet meer voldeden aan de eisen van deze tijd. Dit gebeurde in vier fases. Nieuwe woningen werden gebouwd in de Beatrixstraat, Wilhelminastraat, Margrietstraat, Marijkestraat en de Pironstraat. De laatste woningen werden in juli 2022 opgeleverd.

Fase 1: Vijf levensloopbestendige woningen in de Beatrixstraat en drie in de Wilhelminastraat.
Fase 2: Zeven levensloopbestendige woningen eveneens in de Beatrixstraat.
Fase 3: Zeven levensloopbestendige woningen in de Margrietstraat en twee in de Wilhelminastraat.
Fase 4: Zeven levensloopbestendige woningen in de Marijkestraat en vijf HAT woningen in de Pironstraat. HAT woningen zijn geschikt voor één- of tweepersoonshuishoudens.

Rho Adviseurs voor leefruimte

De stedenbouwkundige van Rho geeft Woongoed Zeeuws-Vlaanderen advies over het zo goed mogelijk inpassen van de nieuwe woningen in de omgeving. Denk daarbij aan de gevelindeling, kleur- en materiaalgebruik, kapvorm en ook aan de afscheiding van tuinen naar de straat. De architect gebruikt deze aanwijzingen vervolgens bij het ontwerp van de woningen.

PlusWonen conceptwoningen van Van der Poel BV

De bij fase 1 en 2 van uw wijk betrokken aannemer is Aannemersbedrijf Van der Poel BV. De woningontwerpen komen van Archikon Architecten. Voor de nieuwbouw van de woningen aan Beatrixstraat en Wilhelminastraat ontwierp Archikon Architecten voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen een woning die gebaseerd is op het PlusWonen-concept van Aannemersbedrijf Van der Poel BV in Terneuzen. Het concept biedt uitstekende mogelijkheden om in te springen op de wens van ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en geeft bewoners een gezonde, veilige en comfortabele leefomgeving.

De PlusWonen-conceptwoningen hebben een uitstekende isolatie waardoor er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Dit duurzame karakter wordt nog uitgebreid met zonnepanelen en een duurzame techniek (warmtepomp) voor de verwarming van de woning.

PIW-subsidie

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de PIW-subsidie (Provinciale Impuls Wonen) van de Provincie Zeeland. 

Het betreft de woningen Wilhelminastraat 83-87 en Margrietstraat 1-17 in Axel

Projecten waarbij verouderde sociale huurwoningen worden gesloopt en er geen of minder woningen voor teruggebouwd worden, kunnen aanspraak maken op de PIW-subsidie. Met deze regeling wil de provincie het overschot aan oude woningen, die niet meer aan de moderne eisen voldoen, verminderen. Hierdoor kunnen huizen weer in waarde gaan stijgen en neemt de kwaliteit van de huizenmarkt en de leefbaarheid voor de omgeving en omwonenden toe.