Spring naar hoofd-inhoud

Terneuzen, Jeugdhuis

In Othene Zuid in Terneuzen realiseren wij in samenwerking met projectontwikkelaar AM Zeeland, de gemeente Terneuzen en Zeeuwse Gronden een jeugdhuis. Een thuis voor bijvoorbeeld kwetsbare jongeren die vastlopen in hun thuissituatie en psychische hulp nodig hebben. Het jeugdhuis bestaat uit vier duurzame eengezinswoningen waarin veertien kleine appartementen met een klein keukentje gebouwd worden. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes. H4A zal het Jeugdhuis bouwen. Naar verwachting zal het groepshuis eind 2022 worden opgeleverd waarna veertien jongeren tussen de twaalf en achttien jaar hier kunnen wonen.

Midden in de maatschappij
In iedere stad wonen mensen die zorg en hulp nodig hebben. Tegenwoordig wordt deze zorg steeds meer midden in de maatschappij aangeboden. Het Jeugdhuis biedt kwetsbare jongeren de ruimte om stap voor stap weer te durven deelnemen aan de maatschappij. Het Jeugdhuis op deze locatie in Terneuzen geeft hen de mogelijkheid het vertrouwen in zichzelf te herstellen. Othene is hier bij uitstek de geschikte wijk voor. Er zijn volop faciliteiten voor jonge gezinnen en er zijn verschillende scholen in de buurt. En de Kraaghoeve, het behandelcentrum van Zeeuwse Gronden, ligt op steenworp afstand.

Referentieprojecten
AM Zeeland en architectenbureau Kreatuur verdiepten zich in de doelgroep. Ze bezochten meerdere jeugdhuizen om een goed beeld te krijgen van de wensen van cliënten en verzorgers. Hierop is het ontwerp gebaseerd. Maar ook de relatie met de bestaande wijk en de impact voor omwonenden stonden tijdens het bezoek centraal.

Indeling
Het jeugdhuis bestaat uit twee groepswoningen waarin veertien studio's gebouwd worden. Daarnaast komt er in iedere groepswoning een ontspanningskamer, een zit- en eetruimte en een spreekkamer.

Stand van zaken

Juni 2022

Er wordt op dit moment hard gewerkt op de bouwplaats. Half mei is al het hoogste punt bereikt. Inmiddels zit het metselwerk er bijna op. De aannemer is nu bezig met de gevelbeplating op de bovenste verdieping. Ook wordt op dit moment de dekvloer aangebracht over de aangebrachte vloerverwarming. De woningen zijn gasloos en een ventilatiewarmtepomp stuurt de verwarming aan. Ook liggen er zonnepanelen op het dak. Naar verwachting worden de studio’s eind 2022 opgeleverd.