Spring naar hoofd-inhoud

Slopen, waarom doen we dat? Het complete verhaal.

Slopen is een ingrijpende en de meest rigoureuze maatregel die een woningcorporatie kan nemen. Daar gaat uiteraard een weloverwogen traject aan vooraf. Dat geldt ook voor de Witte Wijk in Sas van Gent. Na uitgebreid onderzoek blijkt dat sloop en nieuwbouw financieel en kwalitatief de beste optie is. Waarom, lichten we hieronder toe.

69 jaar  

De tijd vliegt voorbij. Want uw huurwoning is in 1949 gebouwd en dus al 69 jaar oud. In 1977 zijn de woningen gerenoveerd. Er is toen, voor die tijd, veel gebeurd. Maar ook dat is al 41 jaar geleden. Er komt een moment dat de kosten niet meer tegen de baten opwegen. Dat moment is nu aangebroken. De woningen hebben hun beste tijd gehad. Want ouderdom komt, helaas, met gebreken.

Zo is er sprake van scheurvorming in gevels en is het in veel woningen koud en vochtig door zogenoemde koudebruggen en enkel glas. Een grote renovatie, en daarmee investering van gemiddeld 80.000 euro per woning, zou nodig zijn om de woningen minimaal te verbeteren. Denk daarbij aan het realiseren van dubbel glas, aanbrengen van isolatie, opnieuw voegen van de gevels en aanpassen van technische installaties.

De woningen leveren daarnaast technische en ruimtelijke beperkingen op. Zo kunnen we bijvoorbeeld de vloer niet isoleren, want daarvoor is een kruipruimte nodig. Dat betekent dat kou en vocht te allen tijde via de vloer het huis binnenkomt. Dat leidt op den duur tot schimmelvorming en dat is slecht voor uw gezondheid. Ook blijven ruimtes als het toilet en de badkamer aan de krappe kant, daaraan kunnen we niets veranderen. Bovendien kunnen we de woningen  niet levensloopbestendig maken en bieden ze, ook na een eventuele renovatie, niet het comfort van een nieuwe woning.

Niet veilig, gezond en comfortabel

De woningen zijn dus matig van kwaliteit. Daardoor kunnen we in de toekomst (ook na renovatie) geen veilig, gezond en comfortabel woon- en leefklimaat garanderen. Die garantie willen en moeten we wel geven als woningcorporatie. Ook vanuit de duurzaamheidsopgave die de overheid ons oplegt en vanuit demografische ontwikkelingen (vergrijzing en mensen willen en moeten langer zelfstandig blijven wonen). De komende drie jaar kunt u met een gerust hart in uw woning blijven wonen, maar we moeten wel tot actie overgaan om u en toekomstige huurders ook daarna van optimale huisvesting te voorzien.    

Conclusie

Conclusie is dat de renovatie die nodig is, leidt tot een onaanvaardbare huurverhoging en een beperkt resultaat. Een nieuwe woning voldoet aan de eisen van deze tijd en levert bovendien lagere woonlasten en meer wooncomfort op. Op basis van die afweging gaan wij de woningen slopen en nieuwe woningen ontwikkelen.  

Stelt u zich eens voor…  

Stelt u zich eens voor, over een aantal jaar. Een behaaglijke woning, comfortabel, een lage energierekening, koken op elektriciteit. Levensloopbestendig, met eventueel een slaapkamer en/of badkamer op de begane grond. Een woning die zich makkelijk aanpast aan de levensfase waarin u zich bevindt en er aan de buitenkant aansprekend uitziet. Een buurt die diversiteit, maar toch eenheid uitstraalt. Aan de rand van Sas van Gent, of juist dichtbij winkels en voorzieningen. U bent ernaar toe gegroeid, met de juiste persoonlijke en financiële begeleiding vanuit de woningcorporatie. Een woning waarin u voorlopig en met een gerust hart vooruit kunt. En waarin u zich helemaal thuis voelt. Dat is het beeld waarnaar wij streven en dat, als het aan ons ligt, over een aantal jaar werkelijkheid wordt!