Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwbouw

Er worden 35 levensloopbestendige en energiezuinige woningen gefaseerd terug gebouwd. Woningen die voldoen aan de eisen van deze tijd. De nog samen te stellen werkgroep wordt betrokken bij de invulling van de nieuwbouwplannen.

Locaties

Waar de nieuwe woningen precies komen, is mede afhankelijk van de plannen van de Albert Heijn en Lidl. Deze supermarkten willen verhuizen naar de Sasse Poort. Hierover nemen de directies van beide bedrijven eind februari 2018 een besluit. Zodra hierover meer bekend is, informeren wij u.

Gaan de supermarkten verhuizen, dan ontstaan in het centrum van Sas van Gent lege plekken. De gemeente Terneuzen heeft ons daarom gevraagd of wij op deze plekken nieuwe woningen willen realiseren. Uiteraard zijn we daartoe bereid, omdat dan een verantwoord en duurzaam stedenbouwkundig plan ontstaat en dat komt de ontwikkeling en leefbaarheid van Sas van Gent ten goede. Omdat op die locaties geen ruimte is voor 35 woningen, bouwen we ook woningen terug in de Witte Wijk. De verdeling van het aantal woningen over de locaties wordt verder uitgewerkt na het besluit van de supermarkten. Het uitgangspunt is dus wel dat er in de Witte Wijk minder woningen terugkomen, omdat deze wijk aan de rand van Sas van Gent ligt. Dat betekent dat een deel van dit gebied kan opgaan in het openbare gebied. Er ontstaat daar dus geen lege plek als er grond onbebouwd blijft. Gaan de supermarkten niet verhuizen, dan bouwen we alle woningen terug in de Witte Wijk.

Minder woningen

Er worden dus minder woningen teruggebouwd (35 nieuw tegenover 57 sloop). Dat komt door krimp en vergrijzing. Krimp betekent dat het aantal inwoners afneemt en vergrijzing houdt in dat het aantal senioren in verhouding toeneemt. Ook zijn er minder woningen nodig door aangepaste regelgeving vanuit de Rijksoverheid. Corporaties hebben te maken met aangescherpte inkomensgrenzen in de toewijzing van sociale huurwoningen.

Deze ontwikkelingen stellen andere eisen aan het aantal en het type woningen. Woningcorporaties zijn uiteraard verplicht om hierop in te spelen. Uit berekeningen blijkt dat we dat doen met het terugbouwen van in totaal 35 levensloopbestendige, energieneutrale woningen in Sas van Gent.

Leefbaarheid

Veel huurders geven aan dat zij het vervelend vinden dat ‘hun wijk’, waar de verbondenheid met elkaar en met de buurt groot is, mogelijk verdwijnt doordat er minder woningen terug komen in de Witte Wijk. Dat begrijpen we. De ervaring leert echter, dat verouderde woningen de leefbaarheid in een wijk op den duur onder druk zetten. Het verloop wordt groter omdat de woningen niet kunnen meegroeien met veranderende woonwensen, bijvoorbeeld doordat huurders ouder en minder zelfredzaam worden, een gezin krijgen of gaan samenwonen. Aan nieuwe huurders kunnen, willen en mogen we de leeggekomen woningen niet verhuren, vanwege de gebrekkige kwaliteit. Dat betekent dat de wijk daardoor zou verpauperen en dat willen we voorkomen!