Spring naar hoofd-inhoud

Brandveiligheid in uw woning

Brandveiligheid
'Brand'. Iets waaraan we liever niet denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Soms is er alleen materiële schade. Maar helaas vallen er ieder jaar ook honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw woning brandveilig te maken, of de gevolgen van brand te beperken.

Wat doet Woongoed Zeeuws-Vlaanderen?
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is verantwoordelijk voor het maken van brandveilige woningen. Woningen waarbij brand moeilijk kan uitbreiden naar andere woningen. We dichten bijvoorbeeld openingen in vloeren, plafonds en vervangen als het nodig is glas in kozijnen.

Brandveilige woning? Ook uw verantwoordelijkheid!
Veel branden ontstaan door gedrag in huis. Hier heeft u als huurder zelf een verantwoordelijkheid. Wij maakten een brochure met praktische tips en een handige checklist voor een brandveilige woning. Hieronder staan belangrijke tips voor een brandveilige woning.

Wat te doen bij brand?
Tot de brandweer er is, bent u op uzelf aangewezen. Zorg daarom dat u weet wat u moet doen bij brand.

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw uw huisgenoten en red kinderen, niet-zelfredzame personen en huisdieren.
  • Verlaat via de kortste weg de woning.
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
  • Ga naar buiten of naar de afgesproken verzamelplaats, en controleer of iedereen buiten is.
  • Bent u veilig? Bel direct 112 en geef door: uw volledige adres, of er nog personen/dieren missen, oorzaak van de brand, andere bijzonderheden.
  • Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Woont u in een appartement? Elke woning is ongeveer dertig minuten brandwerend. Dit betekent dat u ongeveer dertig minuten veilig bent als er brand is bij de buren.

Vluchtplan
Bedenk een vluchtroute voor als u het huis (’s nachts) snel moet verlaten. Zelfs in de kleinste ruimtes die u door en door kent, raakt u bij rookontwikkeling uw oriëntatie kwijt. Spreek een verzamelplaats af waar u elkaar ontmoet en oefen het vluchtplan. Denk na over een alternatieve route wanneer de eerste route niet gebruikt kan worden. Maak afspraken met uw buren hoe u elkaar kunt helpen bij brand.

  • Kies ervoor om uw sleutels dicht bij de deur een vaste en veilige opbergplaats te geven waar u snel bij kunt.
  • Sluit altijd de slaapkamerdeur en andere binnendeuren als u gaat slapen. Dichte deuren voorkomen rookverspreiding. Hierdoor heeft u meer tijd om veilig te vluchten.
  • Houd de looproute vrij van spullen. Voorwerpen die in de looproute staan, kunnen hinderen als u bij brand moet vluchten. Ook belemmeren deze de brandweer.

Rookmelders
In uw slaap ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van rook. Een rookmelder waarschuwt u wanneer er rook in uw huis ontstaat. Bij brand zijn rookmelders dan ook van levensbelang. In 2022 plaatste Woongoed Zeeuws-Vlaanderen rookmelders in alle woningen. Het is belangrijk om rookmelders regelmatig te testen.

  • Test de rookmelders iedere maand door de testknop in te drukken. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.
  • Door ophoping van stof functioneert een rookmelder niet goed meer. Hij kan hierdoor spontaan afgaan. Maak de rookmelder(s) maandelijks stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje. Doe dit bijvoorbeeld wanneer u de rookmelder test.

Elektrische apparaten
Veel branden ontstaan door (het opladen van) elektrische apparaten. Laad de accu van mobiele apparaten, zoals telefoons, laptops en tablets alleen op als u erbij bent en wakker bent. Gebruik voor het opladen alleen de originele lader en haal de stekker uit het stopcontact wanneer de accu vol is. Door een batterij of accu kan er kortsluiting in het apparaat ontstaan.

  • Gebruik goedgekeurde, onbeschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Als u te veel stekkerdozen aansluit op één groep, kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg.
  • Controleer losse snoeren regelmatig op beschadigingen. Sluit geen stekkerdozen aan op stekkerdozen en gebruik geen apparaten waarvan de stekkers of bedrading kapot is.
  • Rol kabelhaspels altijd helemaal uit voordat u ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.
  • Leg opladers op een niet brandbare ondergrond, dus niet op uw matras of een kussen.
  • Zorg bij elektrische apparaten altijd dat ze aan Europese veiligheidseisen voldoen. Dit zie je aan het CE logo. Helaas wordt dit keurmerk op de Chinese markt nagemaakt. Deze apparaten voldoen niet aan de Europese regels. Ze veroorzaken sneller brand. Deze producten koop je via (online-) prijsstunters.
  • Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting brand veroorzaken. Gebruik ze daarom op de juiste manier. Als u de deken niet gebruikt, berg deze dan opgerold op. Let op: bij opvouwen beschadigt mogelijk de bedrading.
  • Haal bij onweer en langdurige afwezigheid de stekkers van elektrische apparaten uit stopcontacten. Bij een blikseminslag kunnen kortsluiting en brand ontstaan. Voorkom problemen door stekkers uit de stopcontacten te halen of beveilig uw apparaten met speciale stekkers.
  • Maak de filters van de droger regelmatig schoon.

Koken

  • Blijf bij uw pannen als u kookt; zo voorkomt u dat pannen droog koken en het eten aanbrandt. Gebruik een kookwekker om te voorkomen dat gerechten aanbranden.
  • Gebruik voor het frituren een elektrische frituurpan. Hiermee kunt u de temperatuur beter in de gaten houden dan bij een pan met vet op de kookplaat.
  • Zorg ervoor dat de slang van een niet-ingebouwd gasfornuis buiten de hitte van de gaspitten blijft. Controleer de slang regelmatig op scheurtjes en vervang deze tijdig.
  • Houd voldoende afstand tussen het kooktoestel en brandbare voorwerpen, zoals gordijnen en handdoeken.
  • Maak de filters in de afzuigkap regelmatig schoon.
     

Roken en open vuur
Roken is nog steeds de oorzaak van veel branden. Rook niet in bed. Zo voorkomt u dat u in slaap valt terwijl de sigaret nog brandt. Maakt sigaretten op een veilige plaats uit en leeg een asbak niet te snel.

Gebruik onbrandbare standaards voor kaarsen. Houd brandbare materialen uit de buurt van kaarsen en waxinelichtjes. Maak gebruik van stevige standaards voor kaarsen en een onbrandbare ondergrond voor waxinelichtjes. Plaats deze niet te dicht bij elkaar of op de hoek van een tafel. Maak kaarsen en waxinelichtjes uit als u de kamer verlaat. Bewaar lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen en wijs hen op de gevaren.

Niet zelfredzaam? Wordt samen-redzaam!
Maak afspraken met uw buren hoe u elkaar kunt helpen. Als u echt niet kunt vluchten, belt u 112. Is er brand bij uw buren en bent u niet zelfredzaam? Blijf in uw eigen woning. Houd ramen en deuren gesloten. Als er rook binnen komt, bel dan 112.

Illegale activiteiten
Veel illegale activiteiten zoals wietplantages zorgen voor een grote kans op brand. Denkt u dat iemand wiet/hennep teelt? Meld dit dan bij team Sociaal Beheer of anoniem via meldmisdaadanoniem.nl.Wilt u extra informatie over dit onderwerp? Lees hierover meer op Brandweer.nl.