Spring naar hoofd-inhoud

ZVU, partner in duurzaamheid

Op dit moment zijn we bezig met het renoveren van woningen aan de Van Zuijenstraat, de Seringenstraat en de Papaverstraat in Breskens. De ZVU kreeg de opdracht om de woningen gasloos te maken. Daarnaast zijn ze ook betrokken bij de renovatie van de nieuwe badkamers en keukens. Ook installeren ze het ventilatiesysteem in de woningen.

Gasloos wonen
Pim Schelleman en Liam O’Shea van de ZVU vertellen meer over het gasloos maken van de woningen. Pim Schelleman geeft advies aan Woongoed Zeeuws-Vlaanderen over de duurzaamheidsprojecten. Pim: “We zijn blij dat we als partner van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen mogen meedenken met het verduurzamen van de woningen van de corporatie. We zitten regelmatig met elkaar rond de tafel om te zoeken naar de beste keuzes om woningen duurzaam te maken. We maken berekeningen wat er nodig is voor een woning en kijken daarbij naar verschillende onderdelen zoals de mate van isolatie, de beschikbare ruimte voor de toestellen en hoe we de warmte het beste kunnen verdelen in de woning. Ik vind het een uitdaging om iedere keer weer tot de beste oplossing te komen.”

Plaatsen van de waterpomp
Liam O’Shea is projectleider bij de ZVU. Hij is op het moment regelmatig te vinden in Breskens. Liam: “Ik stuur de mannen aan die op het project aan het werk zijn en zorg dat de benodigde materialen aanwezig zijn. Het belangrijkste onderdeel van het gasloos maken, is het plaatsen van de warmtepomp. De warmtepomp staat op het dak in een kap. Dit is een unieke methode met een inpectieluik zodat we makkelijk van binnenuit het onderhoud kunnen doen. Waar de ketel hing, komt het binnendeel van de warmtepomp en de boiler. Voordeel hier is dat ook het ventilatiesysteem op dezelfde plaats is aangesloten als de warmtepomp. Hierdoor wordt de afgevoerde warmte uit het ventilatiesysteem gelijk opnieuw gebruikt door de warmtepomp. Hierdoor is het rendement van de warmtepomp weer hoger. We werken in dit project samen met bouwbedrijf BAS Breskens. We maken goede afspraken met elkaar want binnen vier weken moeten we de woningen opleveren. De woningen worden niet alleen gasloos, de meeste woningen krijgen ook een nieuwe keuken en badkamer.”

We blijven leren
Pim is betrokken geweest in het advies in het voortraject. “We hebben al eerder dit soort projecten gedaan. Deze opdracht is een vervolg daarop. Al het geleerde nemen we weer mee, want woningen gasloos maken blijft elke keer maatwerk. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op en er komt nu ook een versnelling op gang op de renovatiemarkt.”

Aanpassingen voor de bewoner
“We gebruiken bij warmtepompen op lagere temperaturen grotere leidingen en speciale radiatoren. Het mooie hiervan is, dat de voorkant als eerste warm wordt, dus voor de bewoner voelt het al snel comfortabel. Er staat een boiler bij de warmtepomp van 150 liter. De warmtepomp verwarmt de boiler. Het verschil met de ketel en de boiler is dat de boiler beperkt warm water kan leveren. Bewoners moeten zich hiervan bewust zijn en hiermee ook rekening houden bij het gebruik. Een andere verandering is het elektrisch koken”, legt Liam uit.

Een andere manier van verwarmen
We plaatsen steeds vaker warmtepompen in onze woningen, maar wat zijn warmtepompen en wat doen ze en hoe kunt u ze het beste gebruiken? Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving. Dit zorgt voor milieuvriendelijkere warmte. Afhankelijk van het type warmtepomp, haalt de installatie warmte uit de lucht of de aardbodem. Die relatief lage warmte brengt de warmtepomp vervolgens naar een hogere temperatuur. De warmte die zo vrijkomt, wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning via radiatoren, ventiloconvectoren of vloerverwarming én het tapwater. Warmtepompen werken zelf op elektriciteit. Die elektrische energie kan afkomstig zijn van het net, maar ook van zonnepanelen.

Hoe verwarm je je huis met een warmtepomp?
Voor optimaal comfort en om het energieverbruik te beperken zet je de thermostaat het beste constant op één temperatuur. Zet de thermostaat dus ’s nachts nooit meer dan 2°c lager.

Terug