Spring naar hoofd-inhoud

Warmtevisie

CO2-reductie is iets waarover veel gesproken wordt vandaag de dag. Hiervoor worden dan ook allerlei plannen gemaakt. Ook Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is druk met het maken van plannen over hoe we dit moeten aanpakken voor de toekomst. Het landelijke doel is immers in 2050 een CO2-neutraal woningbestand.

Wat houdt de warmtevisie precies in?
Ook de gemeenten zijn aan de slag met dit doel. Vanuit het Rijk kregen zij de opdracht om eind 2021 een warmtevisie klaar te hebben. De Zeeuwse gemeenten maakten hiervoor gebruik van een duurzaamheidsbureau. Zij onderzochten manieren om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat is het uiteindelijke doel. Bij de warmtevisie is het belangrijkste uitgangspunt dat we geen aardgas meer gebruiken. De gemeenten stelden deze visie op als strategisch document. Ze onderzochten wat de verschillende mogelijkheden zijn voor de verschillende postcodegebieden. De rol van de gemeente hierna is om aan deze mogelijkheden uitvoering te geven.

Routekaart
De vereniging van woningcorporaties, Aedes, ontwikkelde een routekaart. Dit is een instrument die de corporaties kunnen gebruiken om hun doelen in te verwerken. Hierop vulden wij onze duurzaamheidsmaatregelen in. Denk bijvoorbeeld aan wanneer we woningen isoleren en wanneer we zonnepanelen en warmtepompen plaatsen. Ook de plannen van de gemeenten vanuit hun warmtevisie staan ingevuld. Zo zien we gelijk of onze aanpak overeenkomt met de warmtevisies van de gemeenten. Vervolgens gaan we in gesprek met de gemeenten zodat de plannen op elkaar aansluiten. De definitieve plannen omschrijven we in ons duurzaamheidsplan. Per complex omschrijven we de verdere aanpak die wordt omschreven in het uitvoeringsplan.

Actie
De meest voorkomende strategie in de warmtevisie van de gemeente, is woningen maximaal isoleren met de mogelijkheid om in de toekomst op groen gas over te gaan. Vanuit Aedes hebben we de opdracht een voorbeeld te zijn voor de rest van bouwend Nederland. Corporaties hebben hierin dus een voorbeeldfunctie. Woongoed Zeeuws-Vlaanderen wil graag aan de slag met de duurzaamheidsambities en bekijkt nu welke woningen geschikt zijn om aan te passen. Dus welke woningen hebben we nog in 2050 en welke maatregelen kunnen we treffen om deze woningen dan optimaal te verduurzamen. Inmiddels zijn bijna al onze woningen goed geïsoleerd en liggen op veel woningen zonnepanelen. Ook verkennen we op dit moment methodes die geschikt zijn om CO2-neutraal te verwarmen. Denk hierbij aan (hybride) warmtepompen. Onze ambitie is om de helft aan besparing al in 2030 te verkrijgen door middel van deze maatregelen.

Terug