Spring naar hoofd-inhoud

Voorkom besmetting van legionella

De vakantieperiode komt er weer aan. Mocht u op vakantie gaan, let dan goed op! Kraanwater dat langere tijd stilstaat, kan legionella bevatten. In stilstaand water dat een temperatuur heeft tussen twintig en vijftig graden Celsius gedijt de legionellabacterie goed. U kunt hiermee besmet raken door het inademen van fijne waterdruppeltjes (nevel) die besmet zijn met de bacterie. Denk aan douchen en bubbelbaden. De symptomen zijn: snel opkomende koorts, spierpijn, een ziek gevoel, hoesten en kortademigheid.

Hoe voorkom je legionella
Zorg ervoor dat de temperatuur van het koude water onder de 25 graden Celsius blijft, en de temperatuur van het warme water boven de zestig graden Celsius. Dit doodt de bacterie. Gebruik het koude en warme water wekelijks.

Spoelen na vakantie!
Staat het water langere tijd stil, spoel de kranen dan bij thuiskomst direct één minuut goed door. Spoel eerst uw toilet(ten) door. Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit. Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende één minuut. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang.

Terug