Spring naar hoofd-inhoud

Verduurzamen woningen Koewacht

Zes woningen aan de Bolraapstraat zijn onlangs verduurzaamd. We hebben deze woningen volledig elektrisch (full-electric) gemaakt waardoor ze geen gas meer verbruiken. Hiervoor plaatsten wij een hoog-temperatuurwarmtepomp die zorgt voor de verwarming via de bestaande radiatoren. Deze is gekoppeld aan een boilervat dat zorgt voor warm water. De installatie is op de zolder geplaatst, behalve de buitenunit van de warmtepomp. Die hangt aan de achtergevel.

PROEFPROJECT BATTERIJOPSLAG
De woning krijgt een hoger stroomverbruik omdat stroom het gasverbruik vervangt. Om dit op te vangen, plaatsten we extra zonnepanelen op het dak aan de achterzijde. De bestaande zonnepanelen plaatsten we aan de voorzijde. De nieuwe zonnepanelen zijn gekoppeld aan een batterijopslag. Als de nieuwe zonnepanelen meer stroom opwekken dan er verbruikt wordt, slaat de batterij deze stroom op. Tijdens de uren dat de panelen niets opwekken, wordt eerst de stroom uit de batterij verbruikt voordat stroom van het netwerk gebruikt wordt. Hierdoor neemt de woning minder stroom af van het netwerk. Dit vermindert de energiekosten en maakt de woning meer zelfvoorzienend.

GEZONDE LEEFOMGEVING
Eerder al zijn de daken van deze woningen geïsoleerd. Nu hebben we ook de gevels opnieuw geïsoleerd door de oude isolatie uit de spouw te halen en vervolgens opnieuw te vullen met betere isolatie. De woningen hebben al dubbelglas. De goede isolatie heeft een positieve invloed op het comfort en energieverbruik. Daarnaast vervingen we ook het bestaande ventilatiesysteem door een CO2 gestuurd systeem. Dit apparaat meet door melders in de woonkamer en grote slaapkamer wat het CO2 gehalte is. Zodra de waarde beneden niveau is, gaat het systeem draaien. Dit geeft een gezonder binnenklimaat.

GASLOOS
Omdat de woningen nu gasloos zijn, kan de bewoner geen gebruik meer maken van een kookplaat op gas. Om de bewoners hierin tegemoet te komen, kregen ze allemaal een inductiekookplaat met daarbij een geschikte pannenset.

BELEVING VAN DE BEWONERS EN WOONGOED
De verduurzaming van de woningen heeft geen verhoging van de huur tot gevolg. De bewoners zijn blij met deze maatregelen, want ze hebben nu een comfortabele en energiezuinige woning. Het omgaan met het nieuwe systeem is anders dan bij een cv-ketel. De temperatuur met een warmtepomp moet het liefst constant blijven, maar zeker niet met meer verschil dan plus of min drie graden. Dit is wel een verandering waaraan de bewoner even moet wennen. Het komende jaar houden we bij wat de verduurzaming oplevert in verbruik en energiekosten. Op basis van de resultaten beslist Woongoed Zeeuws-Vlaanderen of er een vervolgproject komt.

Terug