Spring naar hoofd-inhoud

Veilig wonen

Brandveiligheid is een onderwerp dat erg belangrijk is. Niet alleen in de decembermaand, wanneer er veel meer kaarsjes worden aangestoken, maar altijd!

Veilig wonen
Ook vanuit de overheid krijgt dit veel aandacht. Enkele jaren geleden werden bijvoorbeeld rookmelders in de woningen verplicht gesteld. In wooncomplexen waar veel ouderen wonen die thuiszorg krijgen, gaan de verplichtingen nog wat verder. De aanwezigheid van een complete brandmeldinstallatie is dan nodig. Dat komt erop neer dat als er ergens brand of rook ontstaat, de rookmelders in de woningen en de gangen aan elkaar gekoppeld worden zodat het alarm overal afgaat. De achterliggende gedachte is, dat er dan tijd genoeg is om de hulpdiensten in te schakelen of te vluchten.

Veiligheidsbedrijven
Vroeger werd zo’n alarmcentrale aangesloten op die van de veiligheidsregio. Als het alarm dan afging, kwam direct de brandweer. Omdat de brandweer heel vaak moest uitrukken vanwege loos alarm, moeten de alarmcentrales tegenwoordig worden aangesloten op centrales van zogenaamde veiligheidsbedrijven. Als nu het alarm afgaat, beoordelen zij of de brandweer moet worden ingeschakeld of niet.

Aanrijtijden
Het zijn ook de veiligheidsbedrijven die het alarm kunnen en mogen uitzetten. Die taak mag niet meer bij een handige bewoner of het thuiszorgpersoneel worden neergelegd. Omdat de aanrijtijden soms wat langer zijn, loeit een alarm dus lange tijd door. Dat is vervelend voor de bewoners. Als Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hebben we hierin geen keuze. We kunnen ons maximaal inspannen om met de veiligheidsbedrijven goede afspraken te maken over de aanrijtijden en dat doen we ook. Helaas zijn er soms situaties waardoor ze niet snel ter plaatse kunnen zijn.

Voorzorgsmaatregelen
Een andere manier om overlast van de sirene te beperken, is om met elkaar ervoor te zorgen dat er geen loos alarm ontstaat. Dus zet bij het koken de afzuigkap aan, laat geen pannen droog koken en rook niet bij een brandmelder. Dit zijn eenvoudige dingen die een loos brandalarm vermijden. Graag vraag ik daarvoor dan ook uw aandacht.

Ralph van Dijk

Directeur/bestuurder
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

 

“We spannen ons maximaal in om met de veiligheidsbedrijven goede afspraken te maken over de aanrijtijden.”

 

Terug