Spring naar hoofd-inhoud

Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden

Kleine woningen voor mensen die moeilijk zelfstandig kunnen wonen

Merwedehuusjes 
Onlangs bracht één van onze collega’s samen met bestuurders en medewerkers van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Clavis een werkbezoek aan een woonproject in Dordrecht: de Merwedehuusjes. Dit is een project waarbij daklozen worden geholpen aan onderdak. Hierbij zijn diverse partijen betrokken zoals de woningcorporatie, het Leger des Heils en de gemeente Dordrecht. Het doel is om mensen te huisvesten die daarin niet zelf kunnen voorzien. De corporatie daar zorgde voor het plaatsen van de huisjes en regelt de normale zaken die bij een corporatie horen. De begeleiding van deze mensen is voor de andere partijen. Hiervoor is een goede samenwerking tussen alle partijen nodig. Ook omwonenden en bedrijven zijn betrokken. Door dit klankbord zijn er geen klachten over de bewoners en verloopt het experiment voorspoedig. Aanleiding van dit project was de overlast van daklozen onder een brug in Dordrecht.

Hoeve La Salette 
Ook hier in Zeeuws-Vlaanderen is er vraag naar dit soort woningen om (tijdelijk) opvang te kunnen bieden. Dit sluit ook mooi aan bij de wens van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen om iets te doen met kleine woningen. We willen hiermee graag ervaring opdoen. Een samenwerking met de gemeente Hulst en het Leger des Heils past dus mooi in dit plaatje. In Vogelwaarde heeft het Leger des Heils een groepswoning, Hoeve La Salette. Hier vangen ze mensen op om hen voor te bereiden op een zelfstandig leven. Na een tijdje te wonen in een groepswoning komt het moment dat deze mensen zelfstandig genoeg zijn om zelf een woning te huren. In eerste instantie is er nog begeleiding en wordt er een oogje in het zeil gehouden, want deze bewoners hebben nog wel een vangnet nodig. Op dit moment huren ze dan meestal een woning in Vogelwaarde omdat dit het meest praktisch is. Sommige bewoners slagen helaas onvoldoende in het zelfstandig wonen en veroorzaken soms overlast.

Het idee 
Het idee is dan ook om op het terrein van de hoeve zelf een aantal kleine woningen te plaatsen. Op deze manier wordt het nog makkelijker een oogje in het zeil te houden en ervaren inwoners uit Vogelwaarde geen overlast. Dit vergroot de kansen op nieuwe toekomstperspectieven voor de bewoners. Ook hier moeten ze alles zelf regelen zoals de huur, de nutsbedrijven en het onderhoud van hun woning. Als bewoners hierin slagen, kunnen ze uitkijken naar een woning elders.

Goedkeuring 
Op deze manier kunnen wij ervaring opdoen met kleine woningen en we bieden deze mensen een nieuw perspectief. Op dit moment kijken we waar we de woningen het beste kunnen plaatsen op het terrein van de hoeve. We denken aan vijf verplaatsbare woningen. Daarnaast ligt het plan ter goedkeuring bij de gemeente Hulst. Willen we dit kunnen realiseren, dan moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. We hopen spoedig groen licht te krijgen voor de realisatie van dit mooie project.

Terug
Voorbeeld van een tiny house