Spring naar hoofd-inhoud

Een verhitte woningmarkt

Ook in Zeeuws-Vlaanderen is de woningmarkt behoorlijk verhit op dit moment. Waar we aanvankelijk dachten dat door corona veel bewegingen tot stilstand zouden komen, pakt dat heel anders uit. In de koopwoningenmarkt zien we veel minder woningen te koop staan. En woningen die te koop komen, worden snel verkocht en dat tegen prijzen die er niet om liegen. In de huurmarkt zien we niet veel anders. Op een enkele woning voor een specifieke doelgroep na stellen we vast dat woningen heel snel worden verhuurd. Woningzoekers reageren actief en in grote aantallen op het aanbod dat wij op onze website publiceren. Dat geldt voor nagenoeg alle kernen in Zeeuws-Vlaanderen. Voor de leefbaarheid in de kernen is dat een goede zaak.

Jongeren huisvesten
Graag zouden we zien dat jongeren hier blijven wonen of zich vestigen in Zeeuws-Vlaanderen. Op de één of andere manier zijn jongeren iets moeilijker te bereiken of verkiezen zij een andere manier om een huurwoning te vinden. Om die reden zijn we ons actiever gaan profileren op sociale media en schenken we aandacht aan dit onderwerp in bijvoorbeeld dit voorwoord. Op dit moment is zo’n 17% (circa 350 inschrijvingen) van de ingeschreven woningzoekenden bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen jonger dan 27 jaar. Van hen reageerde ongeveer 1/3 deel in het eerste half jaar actief op ons woningaanbod. De rest staat waarschijnlijk uit voorzorg ingeschreven. Ongeveer 85% van de jongeren komt uit Zeeuws-Vlaanderen. De rest van ‘buiten af’. Kent u in uw omgeving jongeren die een huurwoning zoeken? Attendeer ze dan gerust op onze woningcorporatie. Wij helpen ze graag aan een woning!

Jongeren
Veel jongeren willen om begrijpelijke redenen graag een woning kopen. Als wij een woning te koop aanbieden, willen wij ons meer dan voorheen richten op jongeren. Zij komen namelijk op de koopwoningenmarkt nauwelijks nog aan bod. Vaak wordt hun bod door mensen met meer geld overboden. Wij verkopen daarom niet aan de hoogste bieder maar aan degene die het beste past bij de doelgroep waarvoor de voormalige huurwoning ooit bestemd was. Voorwaarde is wel dat de koper er zelf gaat wonen. Om te voorkomen dat jongeren de woning kopen met het doel deze woning weer duurder te verkopen, hanteren we een zogenaamd antispeculatiebeding. Hierin leggen we bijvoorbeeld vast dat kopers vijf jaar in de woning moeten blijven wonen en dat de woning een vaste verblijfplaats moet zijn. Zo proberen we een steentje bij te dragen aan het bereikbaar houden van de ‘gewone’ woningen voor de ‘gewone’ mensen.

Terug