Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Een beschutte werkplek

Beschutte werkplek
De Participatiewet die op 1 januari 2015 in werking trad, zorgt ervoor dat mensen met een arbeidsbeperking aan het werk gaan bij een ‘gewone’ werkgever in plaats van bij een sociale werkvoorziening. Per 1 mei 2018 bood Woongoed Zeeuws-Vlaanderen Stijn Bakker een ‘beschutte werkplek’ aan. Een beschutte werkplek is werk in een beschermde omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Stijn is een oud-leerling van VSO De Wingerd, een school voor speciaal voortgezet onderwijs in Terneuzen. Ter voorbereiding op schoolverlating lopen leerlingen stage bij  bedrijven.

Wie is Stijn Bakker?
Stijn Bakker is een jongeman van twintig jaar en woont samen met zijn broer en ouders in Terneuzen. Sinds 11 april 2016 liep hij stage bij team Werkvoorbereiding. Onder de begeleiding van Cor van Ecke leerde hij  kleine reparaties uit te voeren in verschillende huurwoningen. Stijn werd steeds zelfstandiger en kreeg geleidelijk meer taken te doen. Omdat dit stagetraject zo positief verliep, bood Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hem een beschutte werkplek aan.

Hobby’s
In zijn vrije tijd helpt hij zijn broer soms bij het voorbereiden van de activiteiten van de Scouting. “Ik help de spullen klaarzetten en soms blijf ik ook eten als er kamp is.” Daarnaast is hij gek op gamen. Thuis is hij vaak achter de Playstation te vinden. Ook tref je Stijn regelmatig aan op zijn snowboard in Skidôme Terneuzen. Stijn: “De tijd gaat altijd snel voorbij als ik daar ben.”

Dagindeling
Stijn ondersteunt de technische dienst en voert kleine reparaties uit in woningen. Stijn: “Cor haalt mij elke maandagochtend op. Als we bij de werkplaats aankomen, kijk ik op de tablet wat we die dag gaan doen.” Na een kop koffie verzamelen ze de materialen en vertrekken ze in de bus naar het eerste adres. Naast zijn werk bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen werkt Stijn nog drie dagen bij Dethon Groen.

Leuk
“Het is leuk om bij de mensen thuis te komen. We eten tussen de middag in de bus en rond 16:00 uur zijn we terug op de werkplaats. Daarna ruimen we de bus leeg en leggen we alvast spullen klaar voor de volgende dag.” Soms moet Stijn weleens een klusje doen waar hij niet zo’n zin in heeft. “Maar dan doe ik het wel”, aldus Stijn.

Begeleider Cor van Ecke
Cor vertelt dat Stijn enorm is gegroeid qua ontwikkeling sinds zijn eerste stagedag. “Stijn neemt steeds meer initiatief. In het begin was hij erg stil. Hij klampte zich als het ware aan me vast. Inmiddels knoopt Stijn vaak zelf een praatje aan met de bewoner.” Cor is erg enthousiast over de samenwerking met Stijn. Cor: “Het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking is iets wat ik altijd al graag heb willen doen. Ik zie Stijn nog steeds groeien in zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat geeft voldoening.”

Terug
beschutte werkplek