Spring naar hoofd-inhoud

Beschermde diersoorten rondom het huis

Verduurzaming
Om te voldoen aan de duurzaamheidseisen zijn wij volop bezig met woningen te verduurzamen of, in sommige gevallen, te vervangen door comfortabele energiezuinige woningen. Dit heeft alleen wel gevolgen voor sommige dieren. Broed- en verblijfplaatsen zijn in geïsoleerde woningen bijna niet te vinden. Mark Dobbelaar van Ecomark Advies en Beheer en Alex Wieland van Adviesbureau Wieland vertellen graag meer hierover.

Vogels rondom uw huis
Het gevolg van deze maatregelen is, dat sommige dieren steeds zeldzamer worden. Mark: “Van oudsher leven we samen met verschillende diersoorten. Ze helpen mee om plagen van muggen en vliegen te bestrijden. Daarnaast is het leuk om gastvrouw of gastheer te zijn en de dieren te observeren in onze leefomgeving. Ze horen er gewoon bij. Daarom nemen wij maatregelen die ervoor zorgen dat dieren toch een plekje kunnen vinden zonder dat dit effect heeft op ons wooncomfort. Wij zorgen hiervoor.”

Situatie bekijken
“Voordat huizen gesloopt of geïsoleerd worden, brengen wij in kaart welke dieren er voorkomen in en rondom de huizen. Met deze dieren houdt Woongoed Zeeuws-Vlaanderen specifiek rekening tijdens de werkzaamheden. Werkzaamheden worden bijvoorbeeld uitgevoerd buiten de broedperiode. Ook voorkomen we dat dieren in de gebouwen zitten als er gesloopt of geïsoleerd wordt. In de nieuwbouw of in de omgeving plaatsen we nestkasten. Hier kunnen de dieren in de toekomst broeden of verblijven”, vertelt Mark.

Controle
Om te bepalen of de nieuwe voorzieningen goed werken, blijven Mark en Alex dit volgen. Schrik dus niet als één van de mannen bijvoorbeeld ’s avonds onderzoek doet naar de nestkasten. Alex: “Zo bekijken we welke voorzieningen we in de toekomst het beste kunnen gebruiken in bepaalde woningen of in bepaalde wijken. Wij zijn er inmiddels achter gekomen dat een grote variatie aan voorzieningen en vestigingsplaatsen het meest effectief is. Bij warme weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld vleermuizen dan een koeler plekje opzoeken.”  

Verschillende soorten
De meest voorkomende soorten in de bebouwing zijn de huismus, gierzwaluw en de gewone dwergvleermuis. “De huismus en de gewone dwergvleermuis zijn het hele jaar in en rondom onze huizen te vinden. De gierzwaluw is hier alleen van mei tot augustus. Ze zijn heel bijzonder. Ze komen nooit op de grond en zitten nooit op een tak. Ze moeten alles vliegend verkennen. Het is dan ook voor deze vogels extra moeilijk om de nieuwe nestvoorzieningen te vinden. Uiteindelijk lukt ze dit wel. Dit kunnen we mooi zien bij de woningen in de Oranjebuurt in Axel. Hier zijn van de 75 nestvoorzieningen er 52 bezet. Ze worden jaarlijks geteld in samenwerking met de vogelwerkgroep van De Steltkluut. We worden hier iedere keer weer blij van”, vertelt Alex enthousiast.

We hebben uw hulp nodig!
2024 is uitgeroepen tot het jaar van de huismus. De huismuspopulatie is sinds de jaren ’80 met 60% afgenomen. Gelukkig lijkt deze afname gestopt. Dit komt ook doordat er veel nestvoorzieningen aangeboden worden. Toch is er nog geen flink herstel. Naast nestvoorzieningen is ook groen van belang. Hoe meer kruiden en struiken in de tuinen en hoe meer bomen in de parken, des te meer huismussen. De Vogelbescherming en SOVON Vogelonderzoek Nederland willen graag meer te weten komen over de specifieke eisen die de huismussen stellen aan de omgeving. Ze roepen daarom de hulp in van de bewoners. Iedereen kan meedoen met bijvoorbeeld, verspreid over het hele jaar, tellen van huismussen in de eigen tuin”, vertellen de heren tot slot.

 

Terug