Spring naar hoofd-inhoud

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Inmiddels is 2022 voor de helft voorbij en is er veel gebeurd. Begin dit jaar hebben we ons kritisch onder de loep laten nemen door een zogenaamde visitatiecommissie. Zij onderzochten in gesprekken met belanghouders zoals huurders, gemeenten, zorgorganisaties en welzijnsorganisaties of Woongoed Zeeuws-Vlaanderen voldoende maatschappelijke betekenis biedt. Het oordeel was zonder meer goed, maar gelukkig kregen we ook nog enkele aanbevelingen om het nog beter te doen. De samenwerking met welzijnsorganisaties kan nog naar een iets hoger niveau en de samenwerking met zorgorganisaties en gemeenten kunnen we misschien ook wel verankeren in prestatieafspraken, zodat de omgeving weet wat ze van ons en de andere partijen mogen verwachten. Dit alles onder het motto: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is dat een mooie houvast voor het nieuwe ondernemingsplan waarmee we op dit moment bezig zijn.

Samenwerken
Het is overigens niet zo dat we nu nog niet samenwerken. Een heel mooi voorbeeld waar dat duidelijk wel het geval is, vind ik de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Woongoed Zeeuws-Vlaanderen stelde hiervoor woningen beschikbaar. Samen met de gemeenten, de welzijnsorganisaties en vrijwilligers zijn die woningen geschikt gemaakt voor huisvesting. Het betrof woningen die we eigenlijk grondig zouden renoveren of zelfs slopen, dus daar moest wel nog het een en ander in gebeuren. Door die gezamenlijke inzet hebben we in de eerste opvang kunnen voorzien nog voordat vanuit de overheid de vraag gesteld werd om daar een bijdrage aan te leveren. Hoewel we voor de Oekraïners hopen dat ze snel weer veilig terug kunnen naar hun eigen woonomgeving, zijn we tegelijkertijd blij dat we hen tijdelijk een woning kunnen bieden.

Nieuwbouw
We startten ook met de bouw van kleine groepjes multifunctionele woningen in enkele kleinere kernen. We hadden dat vorig jaar al willen doen, maar het was moeilijk om bouwcapaciteit bij aannemers in te plannen. De bouw gaat gelukkig voorspoedig en alle projecten worden binnenkort opgeleverd. We hopen daarmee te laten zien dat we  ook in de kleinere kernen met woningbouw actief willen blijven als daaraan behoefte bestaat. We hebben plannen genoeg, het is nu alleen de uitdaging om die tijdig samen met andere partijen uit te voeren. Voor 2023 maakten we voor ruim zestig woningen, verspreid over vijf locaties, alweer bouwafspraken. En daarbij zal het beslist niet blijven. Voor het plannen hiervan hebben we nog de tweede helft van dit jaar.

Ik wens u een mooie zomertijd! 

Ralph van Dijk
Directeur/bestuurder
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Terug