Spring naar hoofd-inhoud

Afsluiten dynamisch energiecontract

Let op! Dit is niet altijd even voordelig als er op uw woning zonnepanelen liggen.
Tegenwoordig bieden energieleveranciers naast de vaste en variabele contracten, ook dynamische energiecontracten aan. In sommige gevallen kan een dynamisch energiecontract voordelig uitvallen, maar er zitten ook nadelen aan. Vooral als er op uw woning zonnepanelen liggen, zijn er enkele punten waarmee u rekening moet houden bij uw keuze. 

Wat is een dynamisch energiecontract?
Bij een dynamisch contract veranderen de tarieven voor gas en stroom zeer regelmatig. Dit maakt het moeilijk om de hoogte van de maandelijkse kosten te voorspellen. Energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden, proberen een eerlijke schatting te geven van de tarieven die van toepassing zullen zijn. Zij kunnen echter geen garantie geven dat deze tarieven juist zijn. Hieraan zit dus meer risico, vergeleken met een vast of variabel contract.

Een dynamisch energiecontract combineren en zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen? Dan is een dynamisch energiecontract niet altijd de beste keuze. Een variabel of vast contract is voordeliger als u zonnepanelen heeft. Dat heeft te maken met de salderingsregeling.

Salderingsregeling: wat is dat?
Via de salderingsregeling kunnen huishoudens zelfgeproduceerde elektriciteit die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, wegstrepen tegen het eigen verbruik. U betaalt dus voor stroom die u afneemt, maar krijgt ook geld terug voor stroom die u ‘extra’ opwekt met uw zonnepanelen.

In de praktijk
Als u midden op de dag veel zonne-energie opwekt, is de stroomprijs meestal laag. Voor teruggeleverde stroom krijgt u dan een lager bedrag. ’s Avonds en ‘s nachts zijn de stroomprijzen over het algemeen juist hoger, omdat er dan meer vraag is naar stroom. Juist op deze momenten neemt u stroom af, omdat de zonnepanelen op die momenten weinig opleveren. Als u een dynamisch contract neemt met zonnepanelen betaalt u dus meer voor de stroom die u afneemt en krijgt u juist minder terug voor de stroom die u teruglevert. In alle opzichten is dit dus niet voordelig.

Verdiep u dus van te voren goed in de voor- en nadelen voordat u een beslissing neemt welk energiecontract u kiest!

 

 

 

Terug