Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Aandacht voor mensen, aandacht voor groen

Sociaal Tuinieren, een mooi initiatief van de landelijke Stichting Present. Stichting Present Terneuzen ging hiermee aan de slag met een pilotproject. Present zet zich in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. De stichting werkt met vrijwilligers en is een soort makelaar in vrijwilligerswerk. In het kader van de pilot pakte Stichting Present twee tuinen van huurders van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen aan.

Over Sociaal Tuinieren
Sociaal Tuinieren is het opknappen van tuinen van ouderen en kwetsbare mensen die op dat moment zelf niet in staat zijn hun tuin te onderhouden. Dit gebeurt door vrijwilligers. Stichting Present koppelt deze partijen. De tuinen worden duurzaam en onderhoudsarm beplant. Present streeft ernaar om vrijwilligers uit de wijk te vinden die de tuinen na de make-over blijven onderhouden. Een grote winst hierin is dat er duurzame contacten ontstaan wat ten goede komt aan het verhelpen van het sociaal isolement waarin deze kwetsbare mensen soms zitten.

Een mooie tuin voor mevrouw De Kraker
Mevrouw De Kraker woont al zes jaar in de woning in Axel. “Het is hier rustig wonen”, vertelt ze. “Oorspronkelijk kom ik uit Zaamslag, maar ik woon al sinds mijn 22e in Axel. Voorheen werkte ik als leidinggevende bij Dethon maar tot mijn verdriet kreeg ik vanwege gezondheidsproblemen steeds meer beperkingen. Zelfs zoveel beperkingen dat ik ook mijn tuin niet meer zelf kan onderhouden. Erg jammer, want vroeger had ik een mooie tuin en vond ik het ook erg leuk om hierin bezig te zijn. Ik hou erg van bloemen.”

Hulpvraag
Een hulpvraag moet altijd komen vanuit een maatschappelijke organisatie. Zoals ook het geval was bij mevrouw De Kraker. Bij een tweede projectbezoek bleek dat de overbuurvrouw de voortuin al onkruidvrij had gemaakt. Van dit soort hulp wordt Stichting Present heel blij! Dit is niet voor niets het doel van de stichting: mensen samenbrengen. Voor de stichting was het opnieuw inrichten van de tuin een pilot. De pilot voor het project Sociaal Tuinieren is goed ervaren en het is de bedoeling dat de stichting doorgaat met het project. Voor het project van mevrouw De Kraker hebben zich vier vrijwilligers ingezet waarbij zowel de voor- als achtertuin onder handen zijn genomen.

Wat ging er aan vooraf
Mevrouw De Kraker: “Via Woongoed Zeeuws-Vlaanderen kwam ik in contact met Stichting Present. Dit kwam voor mij als geroepen. Rond de jaarwisseling werkten vier vrijwilligers en Slabbekoorn Hoveniers twee dagen aan mijn tuin om deze opnieuw aan te leggen. De voortuin is leeggemaakt en opnieuw aangeplant. De achtertuin is gedeeltelijk gevuld met grind en in het midden legden ze een bloemenperk aan. Zo kan ik genieten van de planten en kan ik met mijn scootmobiel nog door mijn tuin rijden. Ik ben dan ook heel tevreden over mijn tuin en het project. Eindelijk kan ik weer genieten van mijn tuin. Ik kan naar buiten als het mooi weer is en mijn voortuin is weer toonbaar. Ik vind het een mooi initiatief dat Stichting Present mensen zoals ik helpt. Daarnaast heb ik er goede contacten aan overgehouden. In overleg met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen onderhouden we de tuin.”

Een steentje bijdragen?
Sociaal Tuinieren bestaat dankzij de inzet van vrijwilligers, donateurs en plantendonateurs. Vrijwilligers zijn hard nodig.
Wil jij ook je steentje bijdragen? Kijk dan op www.presentterneuzen.nl. We horen graag van je!

Terug