Spring naar hoofd-inhoud

Vlasproject Biervliet

Natuurlijke materialen toepassen in de bouw. Dat gebeurt steeds vaker in Nederland. Maar toch beleefde Biervliet een primeur. Hier werd vlasvezel toegepast bij de renovatie van de voor- en achtergevel van vier huurwoningen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Vlas is een sterke en natuurlijke vezel en daarom uitermate geschikt voor de bouw. Aangezien vlas volop wordt verbouwd in de regio, was het voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen niet meer dan logisch om te starten met het eerste vlasproject. We zetten ons als woningcorporatie op tal van manieren in voor duurzaamheid. Aangezien werken met vlas zeer milieuvriendelijk is, sluit deze toepassing van vlascomposiet  daar naadloos op aan.

De woningen renoveerden we dus niet alleen aan de binnenzijde maar ook aan de buitenzijde. De gevels verving de aannemer volledig door nieuwe duurzame gevels. De gevels werden vervaardigd uit vlasisolatie en vlascomposiet. Deze composiet bestaat uit vlas en onder andere natuurlijke harsen. Vlascomposiet toepassen in de bouw is een nieuwe ontwikkeling waarbij wij dit project zien als pilot. Dit duurzame materiaal heeft een positief effect op het milieu. Er worden veel natuurlijke materialen gebruikt en het vlas kan CO2 opnemen in plaats van dat het CO2 uitstoot tijdens de productie- of gebruiksfase. Hierdoor is de milieubelasting van het product laag.

Van vezel naar gevel
Vlasverwerker Van de Bilt zaden en vlas BV uit Sluiskil teelde, verwerkte en leverde de vlasvezels. NPSP uit Hoofddorp verwerkte de vlasvezels tot vlascomposiet, met als resultaat stevige en keiharde platen die een milieuvriendelijk alternatief zijn. Deze platen verwerkte aannemer FaktorPlus ter afwerking in de gevels van de vier woningen aan de Jacoba van Beierenstraat. Daarnaast is vlas verwerkt in de isolatie. Dat maakt materiaal zoals glaswol overbodig. VG Architecten uit Sas van Gent tekende de woningen.

Voordelen
De vier woningen in Biervliet waren aan de buitenkant toe aan een opknapbeurt. De voormalige voor- en achtergevels werden volledig verwijderd, om daarna vervangen te worden door de gevels van vlascomposiet. De gevels hebben een moderne uitstraling en zijn goed ge├»soleerd. Zo isoleert vlascomposiet geluid beter dan de meeste andere isolatiematerialen en de vochtregulerende werking zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.