Spring naar hoofd-inhoud

Opening Tieke Tuin IJzendijke

25 mei 2023 vond de opening van de Tieke Tuin plaats. Na een woordje vooraf door Cees Liefting, wethouder gemeente Sluis en Ralph van Dijk, Directeur/bestuurder Woongoed Zeeuws-Vlaanderen openden beide heren de tuin door pompoenplantjes te planten. Naast de betrokkenen zoals de dorpsraad waren ook de kinderen van OBS de Schuttershoek en basisschook Molenbolwerk aanwezig. Na het officiële moment was er tijd om rond te kijken in de tuin onder het genot van gezonde hapjes en drankjes.

Vrijgekomen grond
Zo’n vier jaar geleden sloopten wij aan de Zuidstraat in IJzendijke enkele verouderde woningen. Omdat er destijds sprake was van krimp kwam hiervoor in de plaats geen nieuwbouw terug. Vanuit de dorpsraad kwam de vraag om hier een buurttuin in te richten. Na een lezing van de dorpsraad over hun plannen waren we gelijk enthousiast. Het was de bedoeling om de buurttuin onder andere te gebruiken als moestuin. Ook de basisscholen werden meegenomen in het project. Het is belangrijk dat kinderen weten waar het fruit en de groenten vandaan komen en ook zelf worden betrokken bij het proces van zaaien tot oogsten. Het is de bedoeling dat ze wekelijks de tuin bezoeken als een soort les zoals rekenen of taal. Ook is de tuin bedoeld voor de overige dorpsbewoners. Bewoners kunnen er groente, fruit en kruiden oogsten maar het is ook een plek om andere mensen te ontmoeten.

Samenwerking
We zijn trots dat we onze medewerking konden verlenen aan zo’n mooi project. We hopen vooral dat de kinderen hier veel kunnen leren over het groeien en bloeien en uiteraard dit met veel plezier. Inmiddels zijn de kinderen al met veel enthousiasme volop bezig in de tuin en met goed resultaat. Er zijn al vele plantjes te zien. En daarnaast natuurlijk ook dat de  inwoners van IJzendijke hier van de zomer de vruchten van kunnen plukken… De tuin is gerealiseerd in samenwerking met de dorpsraad IJzendijke en de twee basisscholen. Daarnaast deden de gemeente Sluis, het Oranjefonds en het VSB fonds nog een financiële bijdrage.

Terug