Spring naar hoofd-inhoud

Huurverhoging

Waarom is het nodig om de huren te verhogen?
Deze week valt bij de huurders de huurverhogingsbrief op de deurmat. We snappen dat een huurverhoging van 5,3% geen leuke boodschap is. Voorgaande jaren berekenden we een kleine of geen huurverhoging door. Dit jaar kunnen we hier niet vanonder. Hieronder leggen we uit waarom een verhoging van de huur nu wel nodig is en hoe deze is bepaald.

GeWOON GOED wonen
Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners ‘gewoon goed wonen’. Hieronder verstaan we wonen in een betaalbaar en duurzaam huurhuis dat bij de huurder past en dat staat in een leefbare buurt. Om dit voor elkaar te krijgen, maken wij veel kosten zoals voor het onderhoud, verbouwen en renoveren van woningen. Om dit te kunnen blijven doen, is het nodig de huren met de kosten te laten meestijgen. De overheid bepaalt de maximale hoogte van de huurverhoging. Belangrijke voorwaarde dit jaar is, dat de huurverhoging lager moet zijn dan de gemiddelde stijging van de lonen. We overlegden met de Stichting Huurdersbelangen (SHB) over de huurverhoging.

Minder inkomen kwijt aan huur
Belangrijke voorwaarde voor de huurverhoging dit jaar is dat huurders een iets kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Bij de meeste huurders stijgt de huur minder dan de stijging van de lonen en de uitkeringen. Daarnaast ontvangen huurders met de laagste inkomens extra huurtoeslag na de huurverhoging, waardoor zij 1/3e deel of minder van de huurstijging betalen. Voor de huurverhoging van 2024 is de loonstijging vastgesteld op 5,8%. Dit betekent dat de huur van woningen van een woningcorporatie met gemiddeld 5,3% mag stijgen. Zo zorgen we dat de meeste huurders in verhouding een kleiner deel van hun inkomsten kwijt zijn aan huur.(Nibud)

Totale woonlasten
De huurprijzen stijgen. Dit is noodzakelijk om goede kwaliteit te kunnen bieden. Hier valt dus niets aan te veranderen. Wat we wel kunnen veranderen zijn uw totale woonlasten door woningen te verduurzamen. We investeren in duurzaamheid door onze woningen energiezuinig te maken. Dit leidt tot meer wooncomfort en lagere energielasten voor huurders en het levert milieuwinst op. Dit doen we door woningen te isoleren, zonnepanelen te plaatsen en woningen gasloos te maken. Hiervoor gebruiken we het geld wat we ontvangen uit de huurbetalingen. Huurders van woningen die we renoveren en waar we zonnepanelen plaatsen, krijgen hiervoor geen huurverhoging. Inmiddels plaatsten we al op duizenden woningen zonnepanelen. Ook blijven we investeren in nieuwbouw. De overheid is ervoor om te zorgen dat wonen voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is. Dit doen ze onder andere via de huurtoeslag, door maximale grenzen te stellen aan de huurverhoging en het verhogen van het minimum inkomen.

Minder huurinkomsten is minder investeren
‘Gewoon goed wonen’ of wel een fijn thuis gunnen wij iedereen. Ook degenen met een lager inkomen. Wij willen graag nieuwe woningen bouwen en verouderde woningen renoveren in plaats van slopen. Zo werken we mee aan het oplossen van de lange wachttijden. Daarnaast moeten wij ook al onze andere woningen goed onderhouden en klaar maken voor de toekomst. Wij werken hard om de gestelde doelen te halen. Maar ook wij lopen er tegenaan dat de (ver)bouwkosten hoger worden, het materiaal duurder wordt en de rentelasten en lonen stijgen. Hiervoor hebben wij de huurverhoging dus hard nodig.

Terug