Spring naar hoofd-inhoud

Woonruimte beschikbaar stellen

Alhoewel studenten pas net uit Zeeuws-Vlaanderen zijn vertrokken om elders te studeren, konden ze nog net voor hun vertrek in de krant lezen dat Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hen graag woonruimte wil garanderen als zij na hun studie willen terugkeren naar de regio. Natuurlijk realiseren we ons dat het vooruitzicht op beschikbare en betaalbare woonruimte niet de reden zal vormen om terug te keren, alhoewel die beschikbaarheid elders in het land niet zo vanzelfsprekend is. Als Woongoed Zeeuws-Vlaanderen willen wij in elk geval ervoor zorgen dat het niet hebben van vooruitzicht op woonruimte een belemmering zou vormen in de afweging om naar Zeeuws-Vlaanderen terug te keren. Redenen als een relatie, familie en vrienden of een baan zullen hoogstwaarschijnlijk het zwaarst wegen. Dat is heel begrijpelijk, maar als die kogel door de kerk is, gaan de praktische zaken een rol spelen. En als het dan om woonruimte gaat, willen wij daar graag bij helpen.

Leefbaar Zeeuws-Vlaanderen
Voor de leefbaarheid in Zeeuws-Vlaanderen op de langere termijn is het van belang dat er voldoende aanwas blijft van jonge mensen die hier willen wonen, werken en eventueel een gezin willen stichten. Dat is goed voor onder andere de scholen, de verenigingen, de middenstand, de invulling van de vacatures en het in stand houden van voorzieningen in de kernen. Wij willen daar binnen onze mogelijkheden, maximaal aan bijdragen.

Werknemers vestigen
Wij kregen de vraag of mensen die van buiten de regio komen om hier te werken en zich hier lange tijd willen vestigen ook voorrang kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijskrachten of medewerkers in de horeca. Dit is een hele terechte vraag. Gemiddeld genomen zijn de wachttijden voor een woning bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen niet erg lang. Als dat door een voorrangsregeling één of twee maanden zou oplopen, hoeft dat geen problemen op te leveren, verwachten wij. Wij hebben er ook nog geen idee van hoeveel mensen er extra op de wachtlijst zouden bijkomen. Het doen van een proef gedurende bijvoorbeeld een half jaar of een jaar is dan ook de meest voor de hand liggende aanpak. We kunnen dan zien hoeveel extra mensen wij snel zouden moeten huisvesten en wat dat betekent voor andere mensen die staan ingeschreven. Als niet iedereen tegelijkertijd bij ons aanklopt, zal het wel loslopen. Dat hebben we ook gezien met de huisvesting van statushouders. We gaan het gewoon proberen. Want als we op die manier kunnen bijdragen aan een goed vestigingsklimaat in Zeeuws-Vlaanderen, dan levert dat tal  van kansen op in de toekomst. En die toekomst moeten we in het vizier houden.

Terug