Spring naar hoofd-inhoud

Woon Advies Commisie Zeeuws-Vlaanderen (WAC)

Als huurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen wilt u natuurlijk dat er goed wordt nagedacht over een optimale indeling en invulling van uw woning. Niet alleen op het gebied van woongemak, maar ook op woontechnisch gebied. Een frisse blik kan daarbij heel belangrijk zijn. Om die reden overlegt Woongoed een aantal keer per jaar met adviseurs van Stichting Woon Advies Commissie (WAC) regio Zeeuws-Vlaanderen over woningbouwplannen. Maar wie zijn deze adviseurs en wat doen ze? Hoog tijd voor een introductie! Emmy Galama, Ans Verlinde en Willem Rijnja van WAC Zeeuws-Vlaanderen geven enthousiast tekst en uitleg.

De Wac 
Emmy licht toe: “Het aantal leden telt nu zeven, we zijn nog op zoek naar enkele nieuwe leden. Wij zijn allemaal enthousiaste vrijwilligers uit deze regio en we hebben ervaring of veel affiniteit met wonen en bouwen. Daarnaast volgt de WAC-vrijwilliger een intensieve opleiding tot adviseur bij de landelijke overkoepelende organisatie VACpuntWonen. Zo kunt u altijd vertrouwen op gedegen advies van deskundige adviseurs.”

Wat doet WAC? 
Ans: “Wij geven advies over woningbouwplannen en stadsvernieuwingsplannen. Bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen geven we aan de hand van tekeningen van woningen en informatie van het Team Projecten, actief advies over hoe de woning is ingedeeld. Maar ook over de technische installaties, de vorm van kamers en ruimtes in woningen, de buitenruimte: alles wordt nauwgezet bekeken. Het woon- en leefgemak van de bewoners is altijd het uitgangspunt. Verder maken wij gebruik van de WoonKwaliteitWijzer waarin alle jarenlange kennis en ervaring is gebundeld. Alle plannen waarover wij advies geven, toetsen we hieraan.” Willem vult aan: “Woongoed Zeeuws-Vlaanderen bouwt levensloopbestendig. Van kinderwagen tot rollator: alles moet kunnen in een woning. Ook daarin kijken wij mee: kan de aansluiting van de wasmachine ook beneden? Zijn schuifdeuren tussen twee ruimtes soms praktischer dan openslaande deuren? Kleine aanpassingen hebben vaak grote voordelen voor de bewoners.”

AGE’IN Langer Thuis Wonen 
Emmy heeft nog een leuk nieuwtje voor ons. “De komende jaren gaan we aan de slag met de uitvoering van het Europees project AGE’IN Langer Thuis Wonen. Dit doen we samen met onder andere gemeenten en woningbouwcorporaties in Zeeuws-Vlaanderen. Het project is gericht op mensen die, als ze ouder worden, langer thuis willen blijven wonen. De nadruk ligt op preventie: er worden vrijwilligers opgeleid tot adviseur om deskundig woontechnisch advies te geven als iemand daarover meer wil weten. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken en helpen met onze adviezen.”

AGE’IN voor huurders 
Willem: “Of je nu een eigen huis hebt of een woning huurt bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen: het is altijd goed om op tijd na te denken waar je wilt wonen als je ouder wordt. Kijk of je woning voldoet aan de eisen van een volgende levensfase. Ons advies: betrek daar ook actief de Stichting Huurders Belangen (SHB Woongoed) bij.” Ans vult aan: “En natuurlijk zijn onze adviseurs er ook voor de Woongoed huurders! In samenspraak met Woongoed kunt u een gesprek aanvragen met een adviseur van de Woon Advies Commissie Zeeuws-Vlaanderen. Wij denken graag met u mee!”

Meer informatie
Meer informatie over de WAC en het project AGE'IN vindt u op de volgende websites:

Terug