Spring naar hoofd-inhoud

Wat doet u in geval van nood?

Bestudeer uw meterkast
Weet u wat u moet doen als er zich iets voordoet met het gas, stroom of water? Wees voorbereid en onderneem vandaag nog actie. Bestudeer uw meterkast en zorg dat u weet aan welke knoppen u moet draaien als er zich iets voordoet. As u snel handelt kan dit ten goede komen aan uw veiligheid en veel schade voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat uw meterkast opgeruimd is. Een meterkast is niet bedoeld als berging. Zorg dat de installaties goed bereikbaar zijn. In een noodgeval moet u direct de stoppen om kunnen zetten of een water- en/of gaskraan dicht kunnen draaien.

Elektriciteitsmeter
De groene knop is de aardlekschakelaar. Hiermee schakelt u de stroom in de natte ruimtes uit. Met de grote zwarte hoofdschakelaar in het midden schakelt u alles uit. Springt er een stop uit, schakel deze dan terug naar boven. Blijft er een stop uitspringen, voer dan de stekkerproef uit. Haal alle stekkers uit de betreffende groep en activeer de apparaten één voor één. Bij een kapot apparaat zal de stop er opnieuw uitspringen. U kunt dan dit apparaat vervangen.

Watermeter
Op de watermeter zit een draaiknop of hendel. Vaak staat er ‘hoofdkraan’ op. Mocht er bijvoorbeeld een leiding springen dan kunt hiermee direct de hoofdkraan uitzetten.

Gaskraan
Ruikt u een gaslucht draai dan direct de gaskraan dicht en zet ramen en deuren open.

Kunt u dit alles niet goed onthouden? Plak dan stickers op de betreffende knoppen zodat u over een tijdje ook nog weet waar u moet zijn. Zet tot slot bij calamiteiten altijd eerst de hoofdkraan uit en bel vervolgens direct naar Woongoed Zeeuws-Vlaanderen.

Tip: Zorg voor een zaklamp in de meterkast.

Terug