Spring naar hoofd-inhoud

Vijf tiny houses bij Hoeve la Salette in Vogelwaarde

Vandaag vond symbolisch het startsein plaats voor het realiseren van de vijf tiny houses op het terrein van Hoeve La Salette in Vogelwaarde. De bouw van de huisjes is een initiatief van het Leger des Heils, de gemeente Hulst en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Het realiseren van de vijf kleine huisjes is een proefproject. Vlaander Prefab BV ontwikkelde het ontwerp en bouwt ook de tiny houses. H4A realiseert de infrastructuur en het leiding- en kabelwerk.

Proefproject
Met deze tiny houses creëren de partijen een nieuwe voorziening tussen beschermd wonen in een instelling en zelfstandig wonen in. De bewoners kunnen op deze manier zelfstandig wonen, maar met nog gedeeltelijk toezicht en begeleiding vanuit het Leger des Heils. De tiny houses zijn bedoeld voor mensen die nu in de groepswoning van La Salette verblijven en die zich voorbereiden om weer zelfstandig te gaan wonen in de samenleving. Alleen deze stap is soms net iets te groot. Om die reden is deze tussenstap bedacht. Ralph van Dijk, directeur-bestuurder Woongoed Zeeuws-Vlaanderen: “Als maatschappelijk betrokken organisatie vinden wij het belangrijk een bijdrage te leveren aan dit soort projecten. ‘Wonen & Zorg’ is voor ons op dit moment dan ook een belangrijk thema. We onderzoeken hiervoor alternatieve woonvormen. Deze pilot is een mooi project om hierin ervaring op te doen.”  

Start bouw
Vlaander Prefab BV ontwikkelde de tiny houses. Inmiddels is gestart met de bouw van de huisjes in de prefabhal in Axel. De tiny houses zijn complete huisjes van ca 40 m2 geschikt voor een één/tweepersoonshuishouden. De woning bestaat uit een hal, keuken, woonkamer, slaapkamer en een badkamer. Daarnaast hebben de huisjes en eigen buitenberging.

Duurzaam
De tiny houses zijn boven de norm geïsoleerd en daardoor enorm energiezuinig. Een zonneboiler geeft warm water en de elektra wordt mede opgewekt door elf zonnepanelen per woning. Een infrarood elektrische vloerverwarming verwarmt de woning. De complete uitvoering is onderhoudsarm.

Plaatsen in één dag
Vlaandergroep plaatst de compleet afgewerkte tiny houses naar verwachting in januari 2022. Het plaatsen gebeurt in één dag. Op de bouwplaats is er dus nauwelijks overlast. Door het geïntegreerd hijssysteem is het zo nodig ook weer mogelijk de woningen  te verplaatsen.

Terug