Spring naar hoofd-inhoud

Team Sociaal Beheer te vinden in de wijk

Een dagje op pad met Marc de Kunder, sociaal beheerder bij team Sociaal Beheer

Bij team Sociaal Beheer werken drie sociaal beheerders. Ieder heeft zijn eigen rayon. De sociaal beheerder bezoekt wekelijks alle kernen. Zo bezoekt Marc maandag en donderdag Axel en de overige dagen Philippine, Hoek, IJzendijke, Biervliet, Sas van Gent, Westdorpe en Sluiskil. Marc: “We kiezen ervoor om nadrukkelijk in de wijken aanwezig te zijn. Zo zijn we zichtbaar in de wijk en zo nodig een aanspreekpunt voor huurders met vragen. Huurders spreken mij aan over kleine dingen maar ook over serieuze zaken. Daarnaast signaleren we ook sneller problemen. We merken dat door deze manier van proactief werken problemen minder snel escaleren.”

Samenwerking in het team 
Iedere woensdagmorgen bespreekt het team diverse casussen. Maar ook op andere dagen komen er casussen ter sprake die niet kunnen wachten. “We werken ook met een groepsapp. Want ook na werktijd gebeuren er dingen. Goed overleg met de collega’s is erg belangrijk. Het is fijn om even te kunnen sparren over hoe we een probleem het beste kunnen aanpakken”, vertelt Marc.

Thuisgesprek met nieuwe huurders T
egenwoordig bezoeken we een aantal weken na het ondertekenen van het huurcontract de nieuwe bewoner. We noemen dit ‘thuisgesprekken’. Dit is ook onderdeel van het proactief werken. “Het is goed om op deze manier in contact te komen met de nieuwe bewoner. We maken kennis met de nieuwe huurder en hebben gelijk een beeld van de situatie. Zo houden wij als sociaal beheerder goed overzicht over de wijk. Ook voor de huurder is het fijn. Ze weten wie het aanspreekpunt is in de wijk en klachten uit de buurt kunnen ze direct melden. Het is goed om via deze gesprekken contact te krijgen met nieuwe bewoners. Dit kan een goede basis zijn voor later.”

Tuinonderhoud 
“Ons team controleert ook de tuinen. Dit is ieder jaar weer een flinke klus. Helaas zijn er toch veel mensen die hun tuin verwaarlozen. Dit kan veel overlast geven voor de buren die wel een net tuintje hebben. Maar ook gaat het ten koste van de leefbaarheid in de wijk. Bij deze dan ook de oproep om uw tuin onkruidvrij te houden. Vindt u dit lastig, dan is het wellicht een idee om uw tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Hierbij adviseren wij u graag.”

Verbeteringsprojecten 
Team Sociaal Beheer is ook betrokken bij verbeteringsprojecten. Een mooi voorbeeld is de Kanaalkade in Axel. De flat zag er behoorlijk verwaarloosd uit, maar door goed overleg met de bewoners en een goede aanpak is deze flat behoorlijk opgeknapt. Dit komt de wijk ten goede. Ook bij de aanleg van groenvoorzieningen is team Sociaal Beheer betrokken. Vanwege sloop komen er op sommige plaatsen braakliggende stukken grond vrij. Marc: “Een mooi voorbeeld hiervan is de Singel in Westdorpe. Hier hebben we in overleg met de bewoners een kaal stuk grond aangepakt. ‘Het parkje van Marcje’ noemen ze het hier nu in de volksmond.”

Leuk werk 
“Ik ben een mensenmens. In mijn vorige banen als postbode en conciërge had ik net als hier veel contact met mensen. Dit vind ik dan ook het leukste aan het werk; het omgaan met verschillende mensen. Daarnaast is het altijd een verrassing wat er die dag precies gaat gebeuren. Dit maakt het voor mij afwisselend en leuk. De uitdaging is om mensen te kunnen helpen of om ze weer op het goede spoor te krijgen. Vaak gebeurt dit in samenwerking met andere instanties. Als het dan lukt, vind ik dit een mooi succesje. De belangrijkste taak van ons team is het verbeteren van het woongenot in de wijk. Hieronder valt natuurlijk heel veel. Signalering van verschillende zaken is dan ook erg belangrijk. Zoals bijvoorbeeld de leegstaande sloopwoningen in de gaten houden.”

Schrijnende zaken 
“Wat mij soms zwaar valt, zijn de schrijnende situaties. Zoals serieuze problemen met kinderen, dat raakt mij enorm. Gelukkig vangen we elkaar binnen ons team goed op. Praten over dit soort dingen lucht op en is nodig voor de verwerking. Aan het einde van de dag komen we als team dan ook altijd nog even bij elkaar om dingen te bespreken. Na mijn werk ga ik lopen en voetballen. Hiermee maak ik mijn hoofd weer leeg”, aldus Marc.

Wat doet team Sociaal Beheer? 
Team Sociaal Beheer houdt zich bezig met wijkbeheer, overlastzaken, leefbaarheid en verkoopzaken. Dit zijn uiteenlopende onderwerpen, maar ze dragen wel allemaal bij aan een veilige en schone leefomgeving met als doel de leefbaarheid in de wijken zo optimaal mogelijk te houden. De wijkbeheerders zijn op een laagdrempelige informele wijze een aanspreekpunt in de wijk.

Terug