Spring naar hoofd-inhoud

Snel besparen

Makkelijke tips voor een lage energierekening

Energie besparen kan heel simpel zijn zonder dat het je eerst veel geld kost. Inmiddels zitten we middenin de donkere en koude dagen voor Kerst. Houd je huis warm en comfortabel tegen minder kosten. Hoe? Dat leest u hieronder!

Bespaartips apparaten en verlichting

  • Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit. Laat apparaten niet op stand-by staan. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.
  • Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met energielabel A(+++) is het zuinigst in stroomverbruik.
  • Ga je een apparaat kopen, let dan op het vermogen: dit staat aangegeven in W of Watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik en dus voor milieubelasting en meer kosten.
  • Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
  • Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.
  • Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot zeven keer zuiniger dan een gloeilamp. Begin met lampen die vaak aan staan en veel licht geven. Daarmee bespaart u de meeste energie.

Energiezuinig verlichten: kies led
Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Bij vergelijking van de verschillende soorten lampen over een periode van 15 jaar zijn er duidelijke verschillen. Voor een periode van 15 jaar ben je voor een gloeilamp in totaal 82 euro aan kosten kwijt, bij een halogeenlamp is dat 63 euro. Voor een ledlamp is dat in totaal 18 euro. Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl/watledje.

Terug