Spring naar hoofd-inhoud

Onze maatschappelijke meerwaarde

Maatschappelijke meerwaarde, wat is dat nu precies? Voor ons houdt dit in dat we net iets meer willen doen dan nodig. Voor de huurder of voor onze regio. Dit kan zijn een huurder helpen met financiële problemen of nog een klein klusje extra in de woning als we er toch al zijn. Maar we helpen bijvoorbeeld ook studenten die terug willen komen snel aan een woning. We willen de krimp immers bestrijden. Zo zijn vele voorbeelden te noemen. Onze corporatie wil hiervoor ook in de toekomst haar uiterste best doen. We moeten onze regio tenslotte met z’n allen overeind houden.

Visitatie
Op het moment dat deze uitgave van WoongoedNieuws bij u in de brievenbus valt, voert een onafhankelijke commissie bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen een zogenaamde visitatie uit. Dat houdt in dat die commissie onderzoekt welke maatschappelijke prestaties de corporatie leverde in de afgelopen vier jaar. Maatschappelijk presteren, daar draait het dus om. Daaraan ontleent een woningcorporatie haar bestaansrecht. Alleen, wanneer presteer je nu voldoende of goed? Aan het eind van dit jaar is bekend welk (rapport)cijfer de commissie ons geeft voor het maatschappelijk presteren.

Middenin de maatschappij
Als Woongoed Zeeuws-Vlaanderen ‘voelen’ we ook de verantwoordelijkheid om maatschappelijk te presteren. Niet alleen omdat het onze taak is, maar vooral ook omdat we het willen. Als woningcorporatie staan we als het ware tussen de overheid, de maatschappij en het zakenleven in. Dus middenin de maatschappij. Voor ons betekent dit dat we de ruimte die de overheid ons biedt in de Woningwet maximaal proberen te benutten. Dit om voor onze (toekomstige) huurders betaalbare woningen en voorzieningen te ontwikkelen. Uitgangspunten daarbij zijn toekomstgericht en duurzaam bouwen. Daarnaast moet dit financieel verantwoord gebeuren zodat de corporatie ook in de (verre) toekomst nog financiële mogelijkheden heeft om diezelfde rol te vervullen.

Het ondernemingsplan
In ons nieuwe ondernemingsplan leggen we deze uitgangspunten duidelijk vast. Ook benoemen we hierin de doelstellingen die we de komende vier jaar willen bereiken. Daarbij willen we meer lef tonen door vaker vernieuwende methodes toe te passen. Bijvoorbeeld waar het gaat om bouwmethodes, woningtypes of maatregelen om de energiezuinigheid van woningen te verbeteren. Wij vinden dat wij als corporatie ook een verantwoordelijkheid hebben voor de regio Zeeuws-Vlaanderen. De regio is onder meer gebaat bij een groei van de bevolking. Bij het huisvesten van arbeidsmigranten en jongeren die na hun studie terugkeren, zien wij dan ook een taak voor ons weggelegd. Op deze manier hopen we een bijdrage te leveren om de krimp te beperken.

Zoals u dus kunt lezen, zijn wij voortdurend bezig onze maatschappelijke meerwaarde in de praktijk te brengen.

Ralph van Dijk
Directeur/bestuurder
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Terug