Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwe regels voor het bepalen van het energielabel

Peter Thuy vertelt

Woningcorporaties kregen sinds 1 januari 2021 te maken met een nieuwe aanpak om de energieprestatie van woningen te bepalen. De oude manier om de energieprestatie te bepalen, bleek niet geschikt voor zeer energiezuinige gebouwen. Daarom was een herziening nodig. Daarnaast was er behoefte aan een manier die een link kon leggen met het werkelijke energiegebruik. Peter Thuy, opzichter planmatig onderhoud, vertelt hierover meer.

Meer punter voor beter label
Peter werkt inmiddels zo’n 26 jaar bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. “Ik ben planmatig opzichter bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Dit houdt in dat ik me bezighoud met het onderhoud van de buitenschil van de woning zoals isolatie, schilderwerk, voegwerk en binnenrenovaties zoals vernieuwing van keukens en badkamers. Ook het bepalen van het energielabel valt onder mijn takenpakket. Dit doe ik samen met nog vijf andere collega’s.”

Het nieuwe label
“Het energielabel helpt je om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Het label wordt aangeduid met een letter, A t/m G, en een kleur, van groen naar rood. Bij het nieuwe energielabel toetsen we kort gezegd drie zogenaamde ‘energieprestatie-indicatoren’. Een verschil met het oude label is ook de regeling rondom de CO2-reductie”, legt Peter uit.

Woningen verduurzamen
“Als er een woning leeg komt, bepalen we altijd het energielabel. Zeker na een renovatie behalen we veel winst. Bij een renovatie treffen we nu ook duurzaamheidsmaatregelen zoals bijvoorbeeld dubbelglas, isolatie en/of een cv-ketel met soms een warmtepomp erbij. In een strategisch plan hebben we voor elke woning bepaald welke maatregelen mogelijk zijn. Na de renovatie bepalen we het nieuwe energielabel. Hiervoor wordt de hele woning geïnspecteerd. We meten alle ruimtes op en maken foto’s van de installaties. Deze gegevens worden ingevoerd in een computerprogramma waardoor automatisch een nieuw label aangevraagd wordt bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).”

Oude labels
“Het oude energielabel blijft tien jaar geldig. We hoeven dus niet elke woning opnieuw op te nemen. Sinds januari moeten we ons natuurlijk houden aan de nieuwe eisen. Hiervoor volgen ik en enkele collega’s een cursus. Deze ronden we af zodra dit weer mogelijk is in verband met corona”, vertelt Peter.

Mooi werk
“Privé ben ik ook bewust bezig met duurzaamheid. Onlangs liet ik nog zonnepanelen op mijn woning plaatsen. Verder is mijn woning goed geïsoleerd. We kunnen hier niet meer onderuit. We moeten minder energie gaan gebruiken. Ik vind dit erg belangrijk om zo ons milieu te sparen voor toekomstige generaties. Dit geldt natuurlijk ook voor de woningen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Het is een uitdaging voor ons om de woningen zo energiezuinig mogelijk te maken. Dit is goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de huurder. Het leuke aan mijn werk is dat ik veel contact heb met huurders. Daarnaast blijft het een mooie uitdaging om een woning van goede en duurzame kwaliteit op te leveren”, aldus Peter.

"We kunnen niet meer zonder duurzaamheidsmaatregelen. We moeten minder energie gaan gebruiken. Ik vind dit erg belangrijk om zo ons milieu te sparen voor toekomstige generaties.”

Terug