Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwe appartementen Stichting 't Huus

Begin juni leverden wij negen nieuwe appartementen op aan de Zuivelstraat in Axel voor stichting ’t Huus. Het toeval wil dat dit het oude gebouw is van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen (toen nog RZVW). Na wat jaren leegstand krijgt dit gebouw nu een mooie nieuwe bestemming. Stichting ’t Huus biedt op diverse locaties in Zeeuws-Vlaanderen zorg en ondersteuning bij wonen en dagbesteding aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Oprichting stichting ‘t Huus
Jeroen en Sophie Leenknecht startten in 2009 met Stichting ’t Huus. Al enkele jaren werkte Sophie op PGB basis bij cliënten aan huis. Via school, De Wingerd, kwamen door mond tot mond reclame meerdere cliënten bij haar terecht. Jeroen Leenknecht: “Destijds werd ik ingezet als Sophie niet kon. Om ervoor te zorgen dat we zorg bleven leveren wanneer we allebei niet konden, namen we onze eerste medewerker in dienst. We dachten destijds niet dat er zoveel interesse zou zijn maar inmiddels hebben we zo’n vijftig cliënten. In 2011 huurden we ons eerste huis aan de Acaciastraat in Vogelwaarde. In 2014 hebben we onze locatie aan de Bossestraat geopend en vervolgens kwamen we in 2017 vanuit daar naar Axel. In de Acaciastraat zit nog steeds een logeerhuis en dagbesteding. In 2016 startten we een woongroep aan de Inghelosenberghe in Sint Jansteen. In de tussentijd kwamen er meer mensen op de lijst om bij ons te komen wonen.”

De locatie in Axel
“Vanaf 2017 zitten we dus al in Axel. Destijds vroeg Woongoed Zeeuws-Vlaanderen ons of we interesse hadden in appartementen boven de ruimte van de dagbesteding. Hierover waren we zeer enthousiast, want er was immers een wachtlijst. We gingen aan de slag met de plannen en inmiddels zijn de negen appartementen opgeleverd. De bouw startte augustus vorig jaar. Inmiddels zijn zeven appartementen toegezegd. Twee zijn nog beschikbaar. Half juni kregen de bewoners de sleutel en nu kunnen ze de appartementen inrichten. Vanaf september komen ze hier ook daadwerkelijk wonen. Het is een hele jonge woongroep. De leeftijd varieert van 16 tot 24 jaar. We zijn heel erg blij met de samenwerking met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Het is voor ons een mooie kans. Dit hadden we alleen niet kunnen realiseren. Op dit moment zijn we nog druk met het schilderwerk en de inrichting van het kantoor en de gezamenlijke ruimten”, vertelt Jeroen.

De dagopvang
"In Axel komen er dagelijks zo’n 23 cliënten naar de dagopvang. De cliënten uit de appartementen gaan overdag naar de dagbesteding. Dat kan hier bij ons maar bijvoorbeeld ook bij Tragel of Binnenste Buiten. Op onze dagbesteding brengen we krantjes rond voor de ondernemers in Axel, we wandelen, fietsen en zwemmen, cliënten doen zelf boodschappen en het oude archief van het gebouw hebben we ingericht als werkplaats voor houtbewerking. Af en toe maken we een uitstapje naar de kust of het bos. Ook ben ik betrokken bij het muziekfestival Graauwrock for Specials. Dit organiseer ik samen met de mensen van Graauwrock. Dat zou dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden maar helaas gooit corona roet in het eten.”

Uniek in zijn soort
“Wij zijn uniek door onze kleinschaligheid, cliëntgerichte zorg, persoonlijk contact en individuele aandacht. Dit is onze kracht. Zo kunnen onze cliënten een kwalitatief goed leven leiden dat is afgestemd op hun mogelijkheden, wensen en ambities. We maken bewuste keuzes in onze bedrijfsvoering. We kiezen alleen datgene waar we echt achter staan”, aldus Jeroen.

Terug