Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Nemen of Geven

Willy van Drongelen bezit een bijzondere kast in de gemeente Terneuzen. Die is een verzamelplaats waar mensen met onvoldoende financiële middelen spullen kunnen halen. Ook kunnen mensen hier spullen brengen. Hieronder vertelt Willy meer over haar mooie project.

Het idee van de kast
Willy: ”Doordat ik een eigen provisiekast aan het opruimen was en er zo achter kwam wat er over de datum was, ontstond het idee van de kast. Toen ik zag wat we teveel hadden of extra hadden, wilde ik graag wat doen. Ik ging naar de kringloopwinkel en kocht een grote kast. Ik vind het belangrijk om er voor de medemens te zijn. Dat is mijn drijfveer. Als je iets voor een ander kunt betekenen, moet je dat vooral doen. Iedereen kan in een financiële crisis terecht komen en op dat moment is het handig dat er een kast is waar je spullen kunt halen.”

De werking van de kast
“Iedereen kan spullen brengen. Het halen van spullen is op vertrouwen. Ik kan gelukkig in niemand zijn portemonnee kijken. Ik vertrouw daarom blind op de medemens en heb ook geen bewijsstukken nodig. Iedere ochtend en middag vullen we de kast. Ook vullen we de kast soms ‘s avonds ook nog. Dat ligt eraan hoeveel we krijgen van externe partijen. Soms krijgen we brood van de bakker maar dat is niet altijd genoeg. Groenten krijgen we ook geleverd. We checken regelmatig of er spullen over de datum zijn”, vertelt Willy.

Willy’s inbreng
“Op dit moment zijn we alweer de hele ochtend onderweg om boodschappen te halen. Vanmiddag als ik thuis kom, kook ik voor mijn eigen gezin, maar ook voor de kast. We koken dubbele porties. Want of we nou één pan koken of twee, dat maakt niet uit. Vandaag staan er weer verse maaltijden in de kast.” Met Sinterklaas kwamen er pieten voor de kindjes van de kast. “We vulden voor alle kinderen tassen met cadeautjes. En rond de Kerst vulden we weer veel kerstpakketten. We willen de mensen van de kast het gevoel geven dat ze Kerst kunnen vieren met lekker eten en cadeautjes. Net zoals ieder ander mens. Nemen of geven betekent dat er genomen wordt, maar ook gegeven. Zo helpen we elkaar het beste. Het is een deel van ons leven. Wij geven en dat geeft ons veel voldoening.”

Spullen brengen
Willy: “Gelukkig brengen mensen regelmatig spullen, maar niet voldoende om een kast draaiende te houden. We zijn afhankelijk van giften en daarbij vullen we zelf de kast aan. We hebben helaas niet voldoende partijen/bedrijven die ons helpen. We ondernemen dit voor 75% zelf. We merken dat mensen erg blij met de kast zijn. In het begin is dit voor hun even wennen, maar na enige tijd heb je een band met de mensen. Ik ben een schouder waarop ze kunnen uithuilen en even kunnen klagen. Je praat eens met de mensen om ze een vertrouwd gevoel te geven. Ook komen er soms mensen die me roepen om even te praten.” Willy vertelt dat de gevers ook erg enthousiast zijn. “Iedereen die geeft, vindt het geweldig en heeft een goed gevoel erbij. We hadden vorig jaar een actie van de groene kaarten van de Postcodeloterij. We kregen ruim 75 kaarten binnen. Dan hebben wij het gevoel dat we het niet alleen doen. Het geeft ons een heel goed gevoel. Het meeste komt op mijn man en mij neer maar we doen het uiteindelijk met z’n allen.“

Wat zou u nog willen vertellen?
“Ik hoop dat als mensen onvoldoende financiële middelen hebben ze weten dat ze welkom zijn en zich welkom mogen voelen bij de kast. Gebruik het niet als een supermarkt, maar laat ook iets achter voor een ander. Voel je vooral welkom”, aldus Willy.

Bent u geïnteresseerd in het nemen of geven van spullen in de kast? Dan kunt u terecht bij het Rivierenpark 20 in Terneuzen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de kast, neem dan contact op via nemenofgeven@zeelandnet.nl

Terug