Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

'Met schaamte los je je problemen niet op’

Onverwacht ontslag zorgde voor flinke financiële problemen bij Marcel. Al snel stapelden de onbetaalde rekeningen zich op. Zijn vrouw verdiende te weinig om het gezin met twee jonge kinderen te kunnen onderhouden.

“Jarenlang werkte ik als schilder en stukadoor voor hetzelfde aannemingsbedrijf. Met twee inkomens konden mijn vrouw en ik de huur en alle vaste lasten net opbrengen. Toen ik plotseling ontslagen werd omdat er te weinig werk was, voelde het alsof de grond onder mijn voeten wegzonk.”

In het rood
Het duurde een paar weken voordat Marcel zich echt realiseerde dat hij geen werk en dus ook geen inkomsten meer had. “Natuurlijk had ik direct een uitkering aangevraagd. Maar het duurde een tijdje voordat ze die uitkeerden. Ondertussen viel de ene rekening na de andere op de deurmat. In het begin betaalde ik die gewoon, maar na drie weken kwam ik in het rood en kon ik ze niet meer betalen.”

Pijnlijk besparen
De weken erna zaten Marcel en zijn vrouw met de handen in het haar. De naschoolse opvang van hun kinderen hadden ze al snel na Marcels ontslag opgezegd, papa was immers thuis om de kinderen op te vangen. Om te besparen zegden ze het internetabonnement op en haalden ze de kinderen van voetbal en zwemmen. “Vooral dat ik mijn kinderen van hun favoriete sportclubs moest halen, deed me ontzettend zeer. Maar we konden niet anders. Na een paar maanden hadden we al een schuld van duizenden euro’s opgebouwd.”

Schuldhulp
Behalve gewone rekeningen, ontving Marcel nu ook veel aanmaningen en brieven van deurwaarders. “In een aanmaning van de corporatie las ik iets over schuldhulpverlening. Een tijd dacht ik nog: dat is niks voor mij, ik kan het allemaal toch zelf wel oplossen? Maar een maand later, pakte ik toch maar de telefoon. Met schaamte los je je problemen niet op.” Na een intakegesprek bleken Marcel en zijn vrouw voor schuldhulp in aanmerking te komen.                                                                                          

Hulp accepteren
“Dat viel niet mee, zo’n schuldhulptraject. Maar het was het waard. Soms kom je er gewoon zelf niet uit en moet je hulp accepteren. En, dat heb ik geleerd, beter zo snel mogelijk. Tegenwoordig sparen we overigens meer dan voorheen. Een financiële buffer had ons een hoop ellende bespaard.”

De Woonkostenkrant
Wat zijn eigenlijk uw vaste lasten? En hoe kunt u kosten besparen? Omdat wij betaalbaarheid van wonen erg belangrijk vinden, vindt u als bijlage bij het WoongoedNieuws de Woonkostenkrant. Hierin staan nuttige tips en adviezen voor een gezonde huishoudportemonnee. Daarnaast besteedt de Woonkostenkrant deze keer speciale aandacht aan het besparen van energie, waaronder een interview met een energiecoach. Heeft u geen exemplaar ontvangen bij het laatste WoongoedNieuws dan kunt u er één afhalen op één van onze publieksbalies.

Terug
De persoon op de foto is niet de man uit het artikel.