Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Legionella

Voorkom dat u ziek wordt door de Legionellabacterie. De bacterie groeit in stilstaand water dat een temperatuur heeft tussen twintig en vijftig graden Celsius. Als het water in druppeltjes in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. De symptomen zijn: snel opkomende koorts, spierpijn, een ziek gevoel, hoesten en kortademig.

Hoe voorkom je legionella
Zorg ervoor dat de temperatuur van het koude water onder de 25 graden Celsius blijft, en de temperatuur van het warme water boven de zestig graden Celsius. Als u een boiler of combiketel heeft, zorg er dan voor dat deze op een temperatuur van minstens zestig graden afgesteld staat. Gebruik het koude en warme water wekelijks. Wanneer u op vakantie bent geweest, spoel dan gelijk alle kranen in uw huis door om het water te verversen.

Spoelen na vakantie!
Spoel eerst uw toilet(ten) door. Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit. Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende één minuut. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang.

 

Terug