Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Kleine woningen

Onlangs bezochten het MT en enkele medewerkers zogenaamde ‘tiny houses’ in Middelburg en Roermond. In Middelburg waren ook ambtenaren van de drie gemeenten van de partij.

De laatste tijd lees en hoor je steeds vaker iets over ‘tiny houses’. Vrij vertaald kleine woningen. Oorspronkelijk komt de wens om in zo’n woning te willen wonen vanuit mensen die graag met zo min mogelijk bezit door het leven willen gaan. En tegelijkertijd willen zij ook zo min mogelijk gebruik maken van nutsvoorzieningen als elektriciteit, gas en riolering. Er hoort vaak een vorm van vrijheid en onafhankelijkheid bij. Soms wordt dat streven heel ver doorgevoerd door die woningen op erg verlaten plekken neer te zetten.

Ideaal voor éénpersoonshuishoudens
Zulke huisjes gaat Woongoed Zeeuws-Vlaanderen niet verhuren, al was het maar omdat we dan niet aan de wetgeving voldoen die minimale eisen stelt aan een huurwoning. Dat neemt niet weg dat de gedachte van het verhuren van kleine energiezuinige huisjes ons wel aanspreekt. Het past bij ons streven om de bouwkosten en de huurprijzen binnen de perken te houden, het past bij het steeds groter wordende aantal éénpersoonshuishoudens en het past bij het streven duurzaam met energie om te gaan. We onderzochten of er ook kleine éénpersoonshuisjes (eventueel tijdelijk voor twee personen) zijn die wel aan de regelgeving voldoen en die wij in Zeeuws-Vlaanderen kunnen realiseren. En die zijn er.

Duurzaam en praktisch
Een aantal woningcorporaties gingen ons voor en lieten enkele van die woningen plaatsen. Zo ook een corparatie uit Roermond. We bezochten daar een groepje woningen en informeerden naar de ervaringen. In Middelburg bezochten we, samen met wat gemeente ambtenaren, een modelwoning. Zoals gezegd, de woningen zijn niet groot. Maar ze hebben alles wat nodig is. Een woonkamer, badkamer met douche, wastafel en toilet, een complete keuken, een flinke bergkast en een slaapvertrek. En op het dak liggen zonnepanelen. En wat wij reuze interessant vinden: ze zijn eenvoudig verplaatsbaar. De gemeente-ambtenaren en wij raakten enthousiast. Wij kunnen ons voorstellen dat dit ideaal is voor de jonge starter op de woningmarkt, voor degene die om één of andere reden plotseling een dak boven zijn/haar hoofd nodig heeft, voor de seizoenswerkers aan de kust of voor de arbeidsmigrant wiens gezin pas later hier naartoe verhuist.

Interesse?
Bent u of iemand in uw omgeving enthousiast over deze kleine woningen, laat dit dan weten via communicatie@woongoedzvl.nl. Deze informatie kunnen we meenemen in ons verdere onderzoek naar deze kleine woningen.

Terug