Spring naar hoofd-inhoud

Het gebruik van camera’s rondom de woning

We constateren steeds vaker dat bewoners camera’s plaatsen rondom de woning. We begrijpen dat dit een veilig gevoel geeft. Er zijn echter ook regels voor het gebruik van camera’s waarmee u rekening moet houden.

Een camera plaatsen mag
Het is toegestaan om camera’s te plaatsen. Heeft u hiervoor plannen, hou er dan rekening mee dat u alleen uw eigen perceel mag filmen en niet het perceel van uw buren of openbare ruimten zoals de weg voor uw woning. Daarnaast bent u verplicht uw bezoekers te informeren dat u hen filmt, bijvoorbeeld door een bordje te plaatsen waarop staat dat er cameratoezicht is.   

Welke camera kiest u
Er zijn twee soorten camera’s, namelijk camera’s die in één richting wijzen en camera’s die beweegbaar zijn. Van camera’s die in één richting wijzen moet duidelijk te zien zijn dat deze alleen gericht zijn op uw perceel en dat de camera niet het perceel van anderen kan filmen. Van camera’s die beweegbaar zijn (bijvoorbeeld 360 graden camera’s) moet ook duidelijk zichtbaar zijn dat deze niet andere percelen kunnen filmen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een afdekplaatje.

Terug