Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Eenmalige regeling voor huurverlaging

Huurders met een hoge huur in verhouding tot hun inkomen krijgen in 2021 een eenmalige huurverlaging

Eenmalige regeling voor huurverlaging 2021
Gaan huurders tegenwoordig wonen in een sociale huurwoning dan betalen ze een huurprijs die past bij hun inkomen. Alle woningcorporaties houden bij het toewijzen van een woning rekening met het inkomen. Dit heet ‘passend toewijzen’. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen over een langere periode is gedaald. Of doordat zij al in de woning woonden voordat de overheid passend toewijzen invoerde.

Komt u in aanmerking dan krijgt u automatisch bericht
Als u hiervoor in aanmerking komt, doen wij u zelf een voorstel tot huurverlaging. Dit voorstel ontvangt u eind maart. U hoeft zelf niets te doen. Wij doen hiervoor een beroep op de Belastingdienst vanwege het inkomen. De Belastingdienst gebruikt hiervoor het inkomen uit 2019. Is uw inkomen pas na 2019 gedaald? Dan moet u zelf actie ondernemen. 

Zelf actie ondernemen
Ontvangt u van ons in maart geen bericht en is uw inkomen gedaald na 2019 dan kan het zijn dat u misschien toch in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging. U moet dan zelf de huurverlaging aanvragen. Vanaf april kunt u op onze website terugvinden hoe u dit kunt regelen.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
Dat hangt af van de hoogte van uw huur. Wij verlagen de huur tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor uw type huishouden. De aftoppingsgrens is een begrip uit de huurtoeslag. Als uw huurprijs hoger is dan deze grens, wordt uw huurtoeslag ‘afgetopt’ ofwel verlaagd. Deze verschilt per type huishouden. Is uw huur veel hoger dan deze aftoppingsgrens, dan krijgt u een forse huurverlaging. Ligt uw huur maar een paar euro boven de aftoppingsgrens, dan gaat het om een kleine huurverlaging.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over deze regeling kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Terug