Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Eenmalige regeling voor huurverlaging

Huurders met een hoge huur in verhouding tot hun inkomen krijgen in 2021 eenmalig een vaste huurverlaging

Eenmalige regeling voor huurverlaging 2021
Gaan huurders tegenwoordig wonen in een sociale huurwoning dan betalen ze een huurprijs die past bij hun inkomen. Alle woningcorporaties houden bij het toewijzen van een woning rekening met het inkomen. Dit heet ‘passend toewijzen’. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen over een langere periode is gedaald. Of doordat zij al in de woning woonden voordat de overheid passend toewijzen invoerde. Om die reden voerde de overheid een eenmalige regeling in voor het verlagen van de huur van huurders die te veel betalen. Dit betekent dat wij uw huur eenmalig voor altijd verlagen. Deze verlaging blijft dus zo. Wel berekenen wij over het nieuwe bedrag de jaarlijkse huurverhogingen.

Komt u in aanmerking dan krijgt u automatisch bericht
Als u hiervoor in aanmerking komt, doen wij u zelf een voorstel tot huurverlaging. Dit voorstel ontvangt u eind maart. U hoeft zelf niets te doen. Wij doen hiervoor een beroep op de Belastingdienst vanwege het inkomen. De Belastingdienst gebruikt hiervoor het inkomen uit 2019. Is uw inkomen pas na 2019 gedaald? Dan moet u zelf actie ondernemen. 

Zelf actie ondernemen
Heeft u in maart geen bericht van ons ontvangen en is uw inkomen gedaald na 2019 dan kan het zijn dat u misschien toch in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging. U moet dan zelf de huurverlaging aanvragen. Hiervoor kunt u deze brief gebruiken.

Dit doet u door de volgende documenten naar ons op te sturen:

 • Een bewijs van het inkomen over de afgelopen zes maanden. Dit van alle bewoners, behalve inwonende kinderen tot 27 jaar. Dit kan zijn:
  • salarisstroken;
  • overzicht van uw uitkering;
  • als u zzp'er bent, een verklaring van een boekhouder.
 • Een door u ondertekende verklaring over uw huishouden:
  • totaal aantal personen;
  • aantal inwonende kinderen;
  • leeftijden van die kinderen.

Stuur de gegevens in een ongefrankeerde envelop naar:

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen
T.a.v. de financiële administratie
Antwoordnummer 319
4530 VB Terneuzen

Binnen drie weken ontvangt u van ons bericht. Heeft u recht op huurverlaging dan gaat de huurverlaging in op de tweede maand na ontvangst bericht. Dus ontvangt u in maart bericht dan gaat de huurverlaging per 1 mei in.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
Dat hangt af van de hoogte van uw huur. Wij verlagen de huur tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor uw type huishouden. De aftoppingsgrens is een begrip uit de huurtoeslag. Als uw huurprijs hoger is dan deze grens, wordt uw huurtoeslag ‘afgetopt’ ofwel verlaagd. Deze verschilt per type huishouden. Is uw huur veel hoger dan deze aftoppingsgrens, dan krijgt u een forse huurverlaging. Ligt uw huur maar een paar euro boven de aftoppingsgrens, dan gaat het om een kleine huurverlaging.

Heeft huurverlaging invloed op de huurtoeslag?
De huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat je na de huurverlaging iets minder huurtoeslag krijgt. Hou hiermee rekening of geef gelijk de wijziging door! Omdat de huurverlaging gaat over het deel van de huur (boven de aftoppingsgrens) waar de huurtoeslag niets of slechts veertig procent van vergoed, ga je er door een huurverlaging wel altijd op vooruit. 

Meer informatie
Wilt u meer informatie over deze regeling kijk dan op de website van de Rijksoverheid of op de website van de Woonbond.

Terug