Spring naar hoofd-inhoud

Duurzaamheid onder de aandacht

Hoe verduurzamen wij onze woningen in de toekomst?
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen onderzoekt op dit moment verschillende opties voor installaties waarmee we onze woningen duurzamer kunnen maken. De mate waarin we woningen tegen redelijke kosten kunnen verduurzamen, en op termijn zelfs eventueel van het gas af kunnen halen, is een heel belangrijk aspect. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is een doelstelling waar we niet omheen kunnen. Ons verdiepen in de mogelijkheden is dus erg belangrijk.

Stap voor stap
Omdat de technische ontwikkelingen hard vooruit gaan, kiezen wij ervoor om niet in één keer een woning van beneden tot boven in te pakken en direct van het gas af te halen. Dat is een nogal kostbare operatie en daarnaast worden wellicht op termijn goedkopere oplossingen ontwikkeld. Gemiddeld scoren onze woningen energielabel B. De schil van onze woningen is al goed geïsoleerd. Daarin staken we de afgelopen tien jaar al veel geld. Om van die investering optimaal gebruik te maken, zoeken we de oplossing als eerste in de verwarmingsinstallatie van de woningen.

Proefprojecten
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen voert de komende maanden drie proefprojecten uit. We plaatsen in een aantal woningen een hybride installatie, PVT systeem en vloerisolatie in bestaande woningen.

Hybride installatie
Om woningen van energielabel B naar A+ te krijgen, starten we een proef met een hybride installatie. Dit zijn woningen waarop al zonnepanelen liggen. De ‘lucht/water warmtepomp’ koppelen we aan de bestaande HR-ketel. Het gasverbruik wordt in zeer grote mate teruggebracht omdat in de meeste situaties de lucht/water warmtepomp voldoende warmte kan leveren. Dat kost wel extra elektriciteit maar dat kunnen we met de zonnepanelen compenseren.

PVT warmtepomppaneel
Drie woningen doen mee aan de proef met de PVT (fotovoltaïsche-thermische) panelen. Een PVT paneel is een zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte collecteert. Een PVT paneel kan zowel stroom opwekken en de warmte tegelijkertijd gebruiken voor het verwarmen van water voor het gebruik in een warmtepomp. Hiermee bespaar je op zowel je gas- als elektriciteitsrekening tegelijk.

Vloerisolatie
Bij enkele woningen gaan we proefdraaien met vloerisolatie. Bij deze woningen is de buitenschil inmiddels geïsoleerd. Alleen de vloer bleef over omdat we daar niet zomaar bij kunnen. Met deze techniek is dit nu wel mogelijk. Het gaat dan om vloeren gestort op zand. Ze maken ruimte onder de vloer en isoleren dit met drukvaste isolatie. Deze techniek zorgt voor nog meer wooncomfortverbetering.

Looptijd
Het komende jaar houden we de eerste twee proefprojecten in de gaten doordat bewoners tussentijdse metingen verrichten. Door dit te monitoren kunnen we goede keuzes maken voor de duurzaamheidsmaatregelen in de toekomst.

Terug