Spring naar hoofd-inhoud

De Leutfabriek helpt Sas van Gent om de flora en fauna te behouden

Nieuw woonplaats voor verschillende vogels.

De herstructurering van de Witte Wijk in Sas van Gent gaat van start. In totaal maken 57 verouderde woningen plaats voor een nog nader te bepalen aantal nieuwe woningen. Voorafgaand aan de sloop moet Woongoed Zeeuws-Vlaanderen volgens de Wet Natuurbescherming compenserende maatregelen treffen om beschermde diersoorten te behouden in haar natuurlijke habitat, ook al is dit midden in de dorpskern. Daarom zoeken wij steeds naar plaatsen waar we nestgelegenheden kunnen plaatsen voor dieren zoals mussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Voor de sloop van de eerste serie woningen vonden we snel voldoende vervangende nestgelegenheid. Voor de sloop van de resterende woningen lukte dit nog niet.

Een ‘leutige’ locatie
Zo kwamen we bij de Leutfabriek uit. Deze staat op een plaats die uitermate geschikt is om nestkastjes op te hangen en zodoende een mooie, en vooral veilige broedplaats is voor de eerder genoemde beschermde diersoorten. De Leutfabriek werkt belangeloos mee aan deze voorzieningen. Hiervoor zijn we de Leutfabriek zeer dankbaar.

Ruimte nodig?
De Leutfabriek is overigens een erg ‘leutig’ en creatief stukje Zeeuws-Vlaanderen. Het is gevestigd aan het Vlaanderenplein in Sas van Gent. Zij verhuurt haar binnenruimten aan verschillende (veelal carnavals) verenigingen uit de nabije omgeving. Zodoende draagt zij een flinke steen bij aan de leefbaarheid in de kern. Hoewel er dus een grote klandizie is, hebben zij altijd nog wel een ruimte ter beschikking voor muziekbandjes, fanfares, ateliers voor kunstenaars en andere creatievelingen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met huurder@deleutfabriek.nl.

Terug