Spring naar hoofd-inhoud

Buurtbemiddeling Zeeuws-Vlaanderen

In tijden van het Coronavirus

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom het Coronavirus. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden.  Er is onzekerheid en soms ook angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in een echte crisis weten te vinden, maar soms lukt dat niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. U hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en u kunt misschien nu ook wat minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Tips

  • Als u weet dat u een klus gaat uitvoeren die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseer uzelf dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in het gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken of deurdrangers) kunnen veel uitmaken.
  • Als u boos bent of geïrriteerd raakt, nemen uw emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt u niet verder.
  • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U kunt in ieder geval telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Komt u er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar buurtbemiddeling is deze weken geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat u in uw situatie zou kunnen doen of als u uw verhaal kwijt wilt.

Contact
U kunt tijdens kantoortijden bellen naar Woongoed Zeeuws Vlaanderen tel: 0115-63600 en kiezen voor nummer 3.

Of

Bellen voor gemeente Hulst
Telefoon: 06- 54311465
E-mail: buurtbemiddeling@gemeentehulst.nl
Gemeente Sluis
Telefoon: 06-20260665
E-mail: buurtbemiddeling@gemeentesluis.nl
Gemeente Terneuzen
Telefoon: 06-20260665
E-mail: buurtbemiddeling@terneuzen.nl

Mocht u tips willen ontvangen over hoe u met de problemen met uw buren om kunt gaan, kijk dan eens op de site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl 

Terug