Spring naar hoofd-inhoud

Bestrijden van de Japanse duizendknoop

Hou deze plant uit uw tuin!

De Japanse duizendknoop verspreidt zich razendsnel. Door zijn sterke groeikracht verdringt de duizendknoop inheemse plantensoorten en zijn sterke wortelstokken en stengels kunnen schade veroorzaken aan bouwwerken, stoepen, leidingen en wegen. Zo kan de Japanse duizendknoop dus ook schade aanbrengen in uw woonomgeving. Heeft u de Japanse duizendknoop in de tuin, zorg dan dat u deze zo snel mogelijk en op de juiste manier bestrijdt.

Hoe ziet de plant er uit?
De Japanse duizendknoop is een vaste plant en kan tot wel vier meter hoog groeien. De plant is te herkennen aan zijn stengels. Zij lijken wel op de stengels van bamboe want ze zijn hol van binnen, bestaan uit compartimenten en zijn groen met roodachtige vlekjes. De plant heeft grote hartvormige bladeren en in augustus en september bloeit hij met crèmewitte bloemen. Tegen de winter sterven de bovengrondse delen van de plant weer af, de ondergrondse wortelstokken overwinteren.

Bestrijden
Om problemen te voorkomen is het dus erg belangrijk deze plant te bestrijden. Dit doet u door de volgende tips op te volgen:

  • Graaf de plant voorzichtig los. Haal de hele plant eruit, óók de wortels. Als u één stukje wortel vergeet weg te halen, groeit er al heel snel weer een nieuwe plant.
  • Trek in het groeiseizoen (maart tot november) elke twee weken alle stengels eruit. Zo vermindert de groeikracht van de plant. Snoei de duizendknoop niet. Hierdoor gaat hij juist sneller groeien!
  • Gooi de plant nooit op een composthoop of in de groene bak. Daar groeit hij verder. De Japanse duizendknoop gooit u bij het restafval. Dan wordt hij verbrand.

Heeft u de Japanse Duizendknoop in de tuin of een vermoeden, neem dan contact op met team Sociaal Beheer via telefoonnummer 0115-636000.

Terug