Spring naar hoofd-inhoud

Archikon, de architect van veel van onze nieuwe woningen

Sinds jaren werkt Woongoed Zeeuws-Vlaanderen samen met Archikon. De laatste jaren intensiever voor meerdere projecten. Archikon is een architecten- en adviesbureau dat gebouwen ontwerpt van klein tot groot en van eenvoudig tot complex. De constructie en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol. Uitgangspunt is een plek te creëren waar mensen zich thuis voelen. Marco Welhuis( partner/bureaumanager) en Kevin Dekker (architect) vertellen graag meer over de samenwerking met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen.

Woningconcepten
Archikon ontwikkelde twee woningconcepten voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. “Onder andere in samenwerking met Aannemingsbedrijf Van der Poel en H4A ontwikkelden we een type woning met één slaapkamer op de begane grond. Deze zijn gebaseerd op het type dat we eerder in Axel en Breskens bouwden”, vertelt Marco Welhuis.

Kwaliteit is belangrijk!
Voor nieuwbouw in Axel, Groede, Clinge en Sas van Gent moderniseerden zij het ontwerp. “Het bijzondere aan Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is dat zij voor kwaliteit gaat. Niet alleen bouwtechnisch maar ook het straatbeeld is daarin belangrijk. Voor iedere straat wilde Woongoed een op maat gemaakt plan met ramen in de zijgevels en iets unieks zoals een dakkapel”, legt Marco Welhuis uit.

Andere gemeenten, andere regels
Kevin Dekker: “De plannen moeten per gemeente ingediend en getoetst worden. Elke gemeente heeft regels waar je aan moet voldoen. In de praktijk betekent dit dat niet overal hetzelfde mogelijk is en dat er daardoor verschillen zijn in hoe het eruit komt te zien. Dat maakt de woningtypen die we bouwden per kern uniek.”  

Variaties
“Voor de locaties in Sint Jansteen en Nieuw Namen ontwikkelden we een andere moderne eenlaagse variant. Wel met twee slaapkamers om bewoners de mogelijkheid voor een hobbykamer of logeerkamer te geven”, zegt Kevin Dekker.

Andere projecten
Archikon werkt met veel plezier voor woningbouwverenigingen. “Daarnaast ontwerpen we veel voor zorgaanbieders . Ook ontwerpen we veel appartementencomplexen en werken we plannen uit van andere architectentekeningen, zodat de aannemer hiermee aan de slag kan. Naast architectuur verzorgen we ook advies voor de constructies. We doen dit al 41 jaar”, aldus Marco Welhuis.

Terug