Spring naar hoofd-inhoud

Ambitieuze plannen lopen niet altijd gesmeerd

Visitatierapport

Vorige keer meldde ik u al dat een onafhankelijke commissie bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen een zogenaamde visitatie aan het uitvoeren was. De commissie onderzocht welke maatschappelijke prestaties wij leverden in de afgelopen vier jaar. Maatschappelijk presteren, daar draait het dus om. Inmiddels is het concept-rapport gereed en met ons besproken en ik kan u vertellen dat wij dik tevreden zijn met het resultaat. Op vrijwel alle onderdelen die onderzocht zijn, scoren we ruim boven de norm. Onze omgeving is heel tevreden over Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en daar zijn we natuurlijk blij mee. Dat betekent niet dat er geen dingen te verbeteren zijn en dat we nu rustig achterover kunnen leunen, integendeel. In het rapport staan ook aanbevelingen hoe we ons nog verder kunnen verbeteren, en dat is ook wat we willen! Het belangrijkste punt dat in het rapport naar voren komt, is dat onze planning soms wat te ambitieus of optimistisch is. Zeker bij de realisatie van nieuwbouw is dit het geval. Dat punt herken ik eerlijk gezegd ook wel.

Mooie plannen
Je verwacht dat wanneer je mooie plannen ontwikkelt, samenwerkingspartijen die zullen omarmen en dat het vervolgens snel kan gaan. Zeker wanneer er meerdere partijen in een proces zijn betrokken, ligt dat in de praktijk vaak lastiger. Je wilt wel vooruit maar je kunt niet omdat andere partijen er anders over denken of een heel ander traject van besluitvorming hanteren. En dan heb ik het nog niet over onverwachte gebeurtenissen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van beschermde diersoorten en de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven, zoals we afgelopen jaar tegenkwamen bij de sloop- en nieuwbouwprojecten. In onze planning moeten we zulke tegenslagen beter incalculeren. Dat is een leerpunt.

De Witte Wijk
Zo ook het voorbeeld in Sas van Gent. Het is bekend dat we in de Witte Wijk woningen willen weghalen om op een andere locatie betere, meer comfortabele en duurzame woningen terug te bouwen. Dan moet Albert Heijn alleen wel de knoop doorhakken om uit het centrum te verhuizen. Waar wij te ambitieus zijn, lijkt dat in Zaandam niet aan de orde. Al jaren geleden klopte AH bij de gemeente aan met de wens om te verhuizen. En al die tijd stelde zij het besluit uit. Begin dit jaar kondigde wij onze sloopvoornemens aan bij de bewoners. Het is nu dan ook tijd voor duidelijkheid. Als wij dit na de feestdagen niet hebben gekregen, dan starten wij met de voorbereiding van plan B. Dat houdt in dat we de nieuwe woningen in de Witte Wijk zelf terugbouwen. Wellicht dat daarmee een kans wordt gemist om het centrum van Sas van Gent fraaier te maken, maar het wachten op duidelijkheid houdt ergens op. Wij geloven in onze eigen kracht en zijn er van overtuigd dat we ook in de Witte Wijk zelf iets moois kunnen realiseren wat erg in de smaak gaat vallen. In dat opzicht wordt het een spannende periode. Ondanks dat hoop ik dat het wel prettige feestdagen worden. Voor ons allemaal.

Tot slot wens ik u voor 2019 alle goeds!

Ralph van Dijk
Directeur/bestuurder
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Terug