Spring naar hoofd-inhoud
Naamloos document

Natuurlijk vlasvezel voor het eerst toegepast in Zeeuws-Vlaamse bouw

Natuurlijke materialen toepassen in de bouw. Dat gebeurt steeds vaker in Nederland. Maar toch beleefde Biervliet een primeur. Hier werd vlasvezel toegepast bij de renovatie van de voor- en achtergevel van vier huurwoningen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Vlas is een sterke en natuurlijke vezel en daarom uitermate geschikt voor de bouw. Aangezien vlas volop wordt verbouwd in de regio, was het voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen niet meer dan logisch om te starten met het eerste vlasproject.

Van vezel naar gevel
Vlasverwerker Van de Bilt zaden en vlas BV uit Sluiskil teelde, verwerkte en leverde de vlasvezels. NPSP verwerkte de vlasvezels tot vlascomposiet, met als resultaat stevige en keiharde platen die een milieuvriendelijk alternatief zijn. Deze platen verwerkte aannemer FaktorPlus ter afwerking in de gevels van de vier woningen aan de Jacoba van Beierenstraat. Daarnaast is vlas verwerkt in de isolatie. Dat maakt materiaal zoals glaswol overbodig.

Voordelen
De vier woningen in Biervliet waren aan de buitenkant toe aan een opknapbeurt. Het werd een bijzondere renovatie de afgelopen maanden. De voormalige voor- en achtergevels werden volledig verwijderd, om daarna vervangen te worden door de gevels van vlascomposiet. De bewoners zijn blij met het resultaat. De gevels hebben een moderne uitstraling en zijn goed geïsoleerd. Zo isoleert vlascomposiet geluid beter dan de meeste andere isolatiematerialen en de vochtregulerende werking zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Maar misschien wel het belangrijkste is dat het materiaal milieuvriendelijk is. Ralph van Dijk, directeur-bestuurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen:  “Als woningcorporatie zetten we ons op tal van manieren in voor duurzaamheid. De toepassing van vlascomposiet sluit daar naadloos op aan. Het resultaat van de renovatie in Biervliet en het duurzame karakter van vlascomposiet onderstrepen de toegevoegde waarde van dit materiaal voor de bouw.” 

Terug