Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Telefoon: 0115-636000
E-mail: info@woongoedzvl.nl
KvK Zeeland: 21.01.31.49
BTW-nr: NL 002595849 B01
 

Medehuurderschap

Woont u samen, of wilt u gaan samenwonen, dan is het verstandig om na te denken over de rechten van uw medebewoner. We hebben een paar vragen op een rijtje gezet.


Heeft mijn partner dezelfde rechten op de huurwoning als ik?
Als u bent getrouwd, of u heeft een samenlevingscontract via de notaris dan heeft uw partner dezelfde rechten op de woning. Dit geldt ook als u partner (nog) niet apart op de huurovereenkomst staat vermeld.

Hoe kan ik medehuurderschap aanvragen?
U kunt hiervoor een apart aanvraagformulier invullen. Dit kunt u tevens opvragen of afhalen bij onze publieksbalies. Het formulier moet u beiden ondertekenen en inleveren met een kopie van een identiteitsbewijs, inkomensgegevens en een verhuurdersverklaring als uw partner eerder heeft gehuurd. Bij de publieksbalies is ook een uitgebreide folder beschikbaar.

Zijn er voorwaarden om medehuurder te worden?
Ja, de volgende regels gelden hierbij:
- Uw partner woont permanent in de huurwoning en heeft er zijn/haar hoofdverblijf.
- Uw partner staat ingeschreven bij de gemeente, afdeling Bevolking op uw
adres.
- U heeft een duurzame relatie. Het is niet mogelijk om medehuurderschap aan te
vragen voor een korte periode.
- U of uw partner mag geen huurachterstand hebben op het huidig of
een vorig adres.

Krijg ik bericht of mijn aanvraag wel of niet goed is?
U krijgt binnen een week schriftelijk bericht of uw aanvraag akkoord is. Is dit het geval dan staat het huurcontract vanaf dat moment op beide namen.

Mijn partner gaat verhuizen, ik blijf er wonen (of andersom), wat moet ik doen?

Als u beiden op het huurcontract staat dan moet de huurder die gaat verhuizen zijn/haar deel van de huur schriftelijk opzeggen. De minimale opzegtermijn is 1 maand. Vergeet niet te vermelden dat een van beiden wél in de woning blijft wonen!

Krijg ik in dat geval een nieuwe huurovereenkomst?
Als u bij het ingaan van de huurovereenkomst beiden heeft getekend dan krijgt u geen nieuwe huurovereenkomst. U ontvangt beiden wel een bevestiging van de wijziging.
Wij maken een uitzondering als uw partner later medehuurderschap heeft aangevraagd en hij/zij blijft in de woning achter. In dat geval ontvangt uw partner een nieuwe huurovereenkomst. Hierbij rekenen we een nieuwe waarborgsom en administratiekosten.

Moet ik wijzigingen aan meerdere instanties doorgeven?
U moet alle wijzigingen in uw huishouden doorgeven aan de gemeente, afdeling Bevolking en de Belastingdienst, afdeling Toeslagen. Dit laatste kan telefonisch via de Belastingtelefoon 0800-0543 of via de website www.toeslagen.nl. U kunt een wijzigingsformulier invullen. Uw huurtoeslag zal dan veranderen. Heeft u geen toeslag en denkt u dat u ervoor in aanmerking komt dan kunt u dit ook aanvragen via bovenstaand nummer.